Nový film Gottland tvůrci promítli divákům na pražském Nákladovém nádraží Žižkov

Na pražském Nákladovém nádraží Žižkov se dnes promítal nový český film. Jmenuje se Gottland a vznikl na motivy stejnojmenného bestselleru polského novináře Mariusze Szczygieła. Kapitolami z této knihy se nechalo inspirovat pět mladých českých režisérů. Snímek dnes vstupuje do netradiční distribuce. Klasická kina a multiplexy totiž záměrně vynechává.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předpremiéra filmu Gottland na nákladovém nádraží Žižkov

Předpremiéra filmu Gottland na nákladovém nádraží Žižkov | Zdroj: ČTK

Režisérka Klára Tasovská ve své filmové povídce přibližuje Zdeňka Adamce, mladíka, který se v roce 2003 upálil u Národního muzea v Praze.

„Myslím si, že je to důležité, protože Zdeněk Adamec nemá žádný pomník a ten film je vlastně tím pomníkem, který chyběl. A zároveň otvírá jeho život veřejnosti a může klást otázky,“ uvedla režisérka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O snímku Gottland mluvili režisérka Klára Tasovská a producent Tomáš Hrubý

Celkem tvoří Gottland pět povídek. „Z knihy jsme si vybrali nějaké základní osoby a dál příběh rozvíjeli,“ přiblížila Tasovská s tím, že se tvůrci nesnažili knihu z roku 2007 jen ilustrovat, ale snažili se jednotlivé kapitoly dopracovat až do současnosti.

Součástí reklamní kampaně na film byla i anketa, v níž lidé odpovídali na otázku, čí socha by měla stát na Letné. „Ta anketa částečně potvrzovala to, o čem je ten film,“ poznamenal producent snímku Tomáš Hrubý.

Pokud by nebyl v nabídce Cimrman, někdejší vítěz ankety o největšího Čecha, mohla by podle Hrubého zvítězit třeba komička Jiřina Bohdalová.

„Jinými slovy my stále máme tendenci zlehčovat a dělat si trochu srandu i z takových anket, které míří k naší národní identitě nebo k našim hrdinům,“ uvedl Hrubý.

Předpremiéra filmu Gottland na nákladovém nádraží Žižkov | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tasovská přiznala, že film je do jisté míry experiment – autoři si při něm vyzkoušeli kolektivní tvorbu. „Následné projekce jsou také nějakým experimentem, takže se budeme těšit, jak to všechno dopadne a co na to řeknou diváci,“ dodala Tasovská.

Film Gottland je inspirovaný knihou polského novináře Mariusze Szczygieła, která se na příkladu osudů několika osobností zabývá českou historií a národní povahou. Režiséři se vrací k osudu herečky Lídy Baarové, spisovatele ve službách STB Eduarda Kirchbergera, k rodině Baťů či k Zdeňkovi Adamcovi, který se upálil na protest proti fungování společenského systému.

Svým způsobem experimentální byla už dnešní předpremiéra na Nákladovém nádraží Žižkov.

Diváci seděli přímo v kolejišti nebo na vyvýšeném nástupišti, kam se skládalo z vagonů zboží.

Přes kolejiště vedou jeřábové mosty, na jednom z nich bylo nasazeno velké promítací plátno a na dalším improvizovaná projekční kabina, stolek s promítačkou a židle pro promítače.

„Myslím, že okolo filmu je zvlášť v poslední době potřeba udělat nějakou událost a nejenom je dávat do kina – vytvořit prostě něco jedinečného,“ uvedl producent snímku Tomáš Hrubý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z pondělní předpremiéry telefonoval redaktor Tomáš Pilát

„Právě proto jsme se rozhodli, že to uděláme na nákladovém nádraží, že vytvoříme spíš takový komponovaný večer,“ doplnil Hrubý.

Záměrem podle něj bylo, aby měl večer i společenský rozměr – s hudebním programem a na místě, kde je možné strávit večer s přáteli.

Dalších deset projekcí Gottlandu se na nákladovém nádraží uskuteční do 30. srpna.

Český rozhlas, Tomáš Pilát, kov, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme