Česká pošta bude spravovat pokuty černých pasažérů pražské MHD

Česká pošta už dlouho neposkytuje jen listovní služby, tedy doručování balíků a dopisů. Teď bude například spravovat i pohledávky více než sta tisíc černých pasažérů pražského dopravního podniku. Pomůže tak k vymáhání téměř 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dluhy cestujících, kteří nezaplatili pokutu, koupila od dopravního podniku inkasní společnost Fidentia a pověřila Českou poštu, aby dlužníky oslovila.

Pokud využijí poštovní služby Dino, pokuta se jim sníží o 500 korun a nemusí platit úroky z dluhu.

Podle mluvčího České pošty Ivo Mravinace služba navíc dlužníky upozorní na to, že vůbec nějaký dluh mají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o nové službě České pošty pro černé pasažéry pražské MHD zjišťovala Zuzana Petráňová

„Ukazuje se totiž, že celá řada klientů na dluh buď dávno zapomněla, anebo o něm třeba vůbec nevěděla, a mohla by je čekat exekuce,“ vysvětluje Mravinac.

Česká exekutorská komora ale upozorňuje na to, že taková služba není alternativou k právnímu poradenství nebo zastoupení advokátem.

Exekuce kvůli pokutám ve veřejné dopravě dosahovaly běžně desítek tisíc korun a podle Daniela Hůleho z neziskové organizace Člověk v tísni se situace moc nezměnila. A to i přesto, že se od 1. července tohoto roku výrazně snížily náklady právního zastoupení u menších pohledávek.

„Cenový systém u nás, jak je nastaven po červenci 2014, je pořád dražší než v Německu, takže si myslím, že žádné riziko, že by se drobné pohledávky nevymáhaly, nehrozí. Jenom to bude mít snad menší sociální devastující dopad na dlužníky,“ myslí si Hůle.

Pošta zvažuje doručování léků

Česká pošta poskytuje doplňkové služby proto, že jí klasické poštovní služby tolik nevynášejí.

„Listovní zásilky mizí ze světa a potřebujeme nahrazovat ztracené výnosy. Do této chvíle Dino přinášelo peníze, ale poté, co se výrazně snížily advokátní tarify, se domníváme, že to bude pro poštu služba, která bude mít ekonomický efekt výrazně vyšší,“ říká mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Pomoc při vymáhání dluhů není jediná služba, kterou Česká pošta poskytuje. Nabízí například také bankovní produkty nebo na pobočkách prodává doplňkové zboží, jako jsou obaly, krabice na dorty nebo kancelářské potřeby.

Tablety, léky | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Už ale nebude nabízet cigarety nebo plyšové hračky. Pošta však zvažuje, že bude doručovat volně dostupné léky.

„Tento projekt je zatím na papíře. Dokonce velmi zvažujeme, jestli v něm budeme dále pokračovat. Společnost se totiž rozdělila. První polovina to opravdu vítá, protože pro vesnice je to vítaná služba, ovšem pošta je podrobena velké kritice i ze strany odborné veřejnosti,“ upozorňuje Mravinac.

Plán pošty kritizuje Česká lékárnická komora, která ho považuje za hazard se zdravím obyvatel.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme