Neslyšícím v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici pomáhají online tlumočníci

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi se stala bezbariérovým zařízením pro neslyšící. Nedoslýchavý nebo neslyšící pacient se může domluvit s lékařem, sestrou nebo s dalším zdravotnickým personálem, i když neovládají znakový jazyk. Na oddělení ORL totiž zavedli online tlumočení přes tablety. Využívat je mohou i lékaři a pacienti z jiných oddělení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Videohovor (ilustrační foto)

Videohovor (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Když neslyšící pacient přijde na oddělení ORL, spojí se sestra nebo lékař s tlumočníkem z Prahy, který s pomocí služby Skype - tedy videa a hlasového záznamu - může lékařům vysvětlit, jaké má nemocný příznaky a co ho bolí.

Postižený pacient se s tlumočníkem vidí přes webkameru. Mezi sebou se dorozumívají znakovým jazykem a tlumočník pak vše překládá lékaři. Doktor tak už pro komunikaci s pacientem nemusí používat tužku anebo odezírat ze rtů.

Tlumočníci v pražském centru jsou lékařům a pacientům v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně.

Tablety byly financovány z programu Bezbariérové nemocnice i pro neslyšící. Měli by je mít v celkem v 76 okresních a 6 pražských nemocnicích.

Simona Bartošová, Magdaléna Medková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme