Každý desátý Čech neposlouchá instrukce lékaře a nečte příbalové letáky, ukázal průzkum

Češi při užívání léků neplní pokyny lékařů. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu. Celkem jedenáct procent lidí odpovědělo, že se nikdy nebo skoro nikdy neřídí instrukcemi a nečte příbalové letáky léků. Čtvrtina Čechů si podle průzkumu občas upravuje dávkování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky. Ilustrační foto

Léky. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Ne vždy se informace o tom, jaké přípravky předepisují jednotliví lékaři, dostanou do nějakého jednoho bodu, kde by bylo možné zjistit, které všechny jsou předepsané a zda mezi nimi nedošlo k nějaké duplicitě nebo k interakci, která není žádoucí,“ říká výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu mluví výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček

Výstupy z průzkumu se podle něj neliší od situace, jaká je napříč Evropou i celým světem.

„Jen pro příklad, až 50 procent Čechů neužívá léky na předpis vždy podle instrukcí lékaře nebo podle příbalového letáku. A dokonce 25 procent pacientů si léky dávkuje podle toho, jak oni uznají za vhodné, a ne podle toho, jak jim doporučil lékař, případně lékárník,“ uvádí Dvořáček.

Asociace spustila pro pacienty online poradnu, kde si můžou zkontrolovat, jestli při užívání více léků nevzniknou nežádoucí účinky. Portál Znamsveleky.cz také informuje o nebezpečných kombinacích léků například s potravinami.

„V poradně mohou zadat až dvacet přípravků. Ve finále dostanou doporučení i s odpovědí, které ty léky jsou v interakcích. Projekt jsme zatím spustili pilotně, poradnu už ale vyzkoušelo na 750 pacientů. U nich jsme odhalili přibližně 100 lékových interakcí, které jsou nežádoucí,“ dodává Dvořáček.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme