Obětí srpnové okupace byl i J. Páník. Jeho rodiče do konce života věřili, že emigroval

Za vyzvědačství poslal soud Jaroslava Páníka z Rokycan v politickém procesu v roce 1962 na pět let za mříže. Krátce poté, co se dostal na svobodu, Československo obsadila sovětská vojska. Páník se rozhodl s kamarádem emigrovat. Když ujížděli do Rakouska, vjel jim do cesty sovětský transportér. Oba muži zemřeli. Rodiče se o smrti svého syna ale nikdy nedozvěděli. Věřili, že se mu podařilo emigrovat do Ameriky. Tragédii před nimi až do konce života utajila jejich dcera Hana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie z výstavy "1945 Osvobození...1968 Okupace / Sovětská vojska v Československu", kterou 5. 8. 2008 otevřel Pražský dům fotografie, Autor snímku: Vladimír Lammer

Fotografie z výstavy "1945 Osvobození...1968 Okupace / Sovětská vojska v Československu", kterou 5. 8. 2008 otevřel Pražský dům fotografie, Autor snímku: Vladimír Lammer | Foto: Press kit

„Když byl v Praze povolán esenbák, aby to šel rodičům oznámit, dojel tam manžel dřív než on. A představte si, že nám vyhověli. Naši se to skutečně od nikoho nedozvěděli,“ vzpomíná paní Hana.

Někdy se jí prý zdálo, že tatínek tomu moc nevěří, ale nikdy o tom nepadlo slovo. „Někdy si maminka postěžovala, že by chtěla vědět, jak se mu daří, ale věřila, že bude určitě v dobrých rukách,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Páník je jednou z obětí okupace ze srpna 1968. Jeho rodiče se to ale nikdy nedozvěděli. Věřili, že utekl do Ameriky. Jaroslavova sestra to před nimi utajila. Natáčel s ní redaktor Lubomír Smatana.

„Maminka bratra strašně milovala a myslím si, že by to oba přivedlo do hrobu dřív, než bylo záhodno,“ vysvětluje, proč se rozhodla bratrovu smrt před rodiči utajit. „Bylo to ale strašně těžké,“ přiznává paní Hana.

Jaroslav Páník se rozhodl k emigraci okamžitě po sovětské invazi a do Rakouska odjížděl už 28. srpna. Sestře jen zatelefonoval a to bylo naposledy, kdy ho slyšela. Po bratrovi ji zůstalo jen několik fotografii a pár dopisů, které jí napsal z vězení.

„Úplně mě to vyvrátilo, když jsem se tím probírala a řadila jsem to časově za sebou. Jak jsem si připomínala ty události, úplně se mi zatočila hlava a udělalo se mi špatně,“ popisuje při otevírání desek, které jí přinesla její dcera Zita.

„Ani si nevzpomínám, kdy jsem se dozvěděla, že jsem měla strejdu. Znám ho ale z fotek a připadal mi, že musel být fajn. Celá naše rodina tím byla neuvěřitelně zasažena. Mám vztek a je mi to líto,“ přiznává Zita.

Jaroslav Páník zemřel v 38 letech a patří k desítkám obětí sovětské invaze, které nejsou na oficiálních seznamech zabitých. Nezemřeli totiž přímo při střelbě. Jejich počty a osudy zkoumá historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme