Začíná liga mistrů světa. Titul v Bundeslize obhajuje Bayern Mnichov

Nedaleko za českými hranicemi startuje zápasem Bayernu s Wolfsburgem další ročník Bundesligy. Díky německému triumfu na světovém šampionátu v Brazílii se může pyšnit přízviskem „liga mistrů světa". Němci svým úspěchem v Brazílii završili dlouhou práci, která teď přináší výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Titul v loňské sezoně získal podruhé za sebou Bayern Mnichov

Titul v loňské sezoně získal podruhé za sebou Bayern Mnichov | Zdroj: Reuters

„V Německu jsme se za poslední roky hodně učili od jiných fotbalových národů. V roce 2002, kdy jsme se stali vícemistry světa, jsme si mysleli, že patříme k nejlepším, to byl hrubý omyl,“ uvědomuje si zpětně Paul Breitner, člen vedení Bayernu Mnichov.

„Naše hra byla ve skutečnosti modernímu fotbalu hodně vzdálená. Hráli jsme pořád ještě s liberem a praktikovali osobní bránění jeden na jednoho. Při fotbale jsme jenom dřeli - prostě typičtí Němci - na hřišti jen pracovat, pracovat, pracovat,“ vzpomíná mistr světa z roku 1974.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se členem vedení Bayernu Mnichov mluvil reportér ČRo Jan Kaliba

Němci se systém rozhodli změnit a v momentě, který vedl k silné sebereflexi, se vývoj jejich fotbalu protnul s vývojem toho českého. Ten byl na Euru 2004 na vrcholu a český tým dokázal vítězstvím i s řadou náhradníků v sestavě Němce už ve skupině z turnaje vyprovodit.

V tu chvíli si v Německu řekli, že fotbal založený jenom na síle a kondici už hrát nechtějí. A podle toho se také zařídili.

Děti si při fotbale skutečně hrají

„Řekli jsme si, že chceme zdravý mix odpovídající naší mentalitě: 50 procent síly a 50 procent techniky. Do té doby byl ten poměr výrazně ve prospěch síly. A tak jsme začali vést naše fotbalisty jinak: ubrali jsme na atletické složce a posílili tu herní,“ vysvětluje dvaašedesátiletý bývalý fotbalista.

„Začali jsme učit děti, aby si při fotbale skutečně hrály. A vidíte, před čtyřmi roky nám z toho vzešel nadějný, mladý národní tým s pěkným herním projevem a taky v Bundeslize se najednou hezky dívá i na desátý, dvanáctý nebo patnáctý tým tabulky,“ všiml si funkcionář Bayernu Mnichov.

Jeho klub už rok nechává svou hru utvářet Katalánce Guardiolu a v Mnichově jsou s ním spokojení, i když v Lize mistrů letos vyklidili pozice už ve čtvrtfinále.

„Louis van Gaal kdysi položil naší současné herní tváři základ - naučil hráče poziční hře a nechal běhat míč. Ale bylo to pomalé, statické. Pak přišel Jupp Heynckes a vnesl do naší hry rychlost,“ vzpomíná Breitner na bývalé trenéry.

Trenérem mnichovského týmu zůstává Pep Guardiola | Foto: Reuters

„Pep Guardiola udělal třetí krok a vývoj završil - vyžaduje od hráčů, aby si měnili pozice - to se soupeřům hrozně těžko brání, jak v minulých letech dokazovaly úspěchy Barcelony. A právě tohle bude Guardiola v Bayernu dál praktikovat a zdokonalovat,“ plánuje Paul Breitner.

První bundesligová ukázka nové sezony bude k vidění v Mnichově dnes od půl deváté večer v utkání s Wolfsburgem. A díky zdařilé renesanci německého fotbalu u toho bude i spousta čerstvých světových šampionů.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme