Jsem šťastná, ale na výkon pyšná nejsem, říkala zlatá Špotáková

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se stala v Curychu mistryní Evropy. Zlatou medaili vybojovala v páté sérii hodem dlouhým 64,41 metru. Z průběhu závodu a ze svého výkonu ale vůbec nadšená nebyla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se raduje z titulu mistryně Evropy

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se raduje z titulu mistryně Evropy | Zdroj: Reuters

„Jsem spokojená z vítězství, ale radost bych měla, kdybych hodila daleko. Každý závod házím lehounce 66 metrů a teď přijde tohle. Ale jsem ráda, že jsem vyhrála zlato z mistrovství Evropy pro Českou republiku,“ říkala bezprostředně po závodě.

V něm sice hodila v prvním pokusu solidních 62,86 metru, ale pak nabraly její hody sestupnou tendenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vydařil se mi pouze jeden hod, byl to nejhorší závod v sezoně, říkala po zisku titulu mistryně Evropy Špotáková

„Špatná soutěž, vydařil se mi pouze jeden hod. Byl to nejhorší závod v sezoně. Asi jsem šťastná osoba a někdo nahoře mě má rád. Ale pyšná na to, jak jsem házela, nejsem,“ zhodnotila kriticky průběh soutěže světová rekordmanka.

V průběhu oštěpařské soutěže se nemohla trefit do žádného pokusu a její hody měly k ideálu daleko.

„Zkoušela jsem všechno možný, protože to přestalo jít. Před pátým pokusem jsem si řekla, že je to moje poslední Evropa v životě. Vyškrábala jsem síly a hodila alespoň takhle.“

Před tím si šla pro radu za trenérem Janem Železným.

„Zjednodušoval mi to, radil mi, abych hodila rovnou z běhu. Bylo to pro něj šílený. Kluci přede mnou v kvalifikaci taky nic moc. Musel z toho být špatný,“ litovala Špotáková svého kouče a světového rekordmana mezi muži.

Anežka Drahotová získala v chodeckém závodě na 20 km bronz

Číst článek

Nakonec jí paradoxně pomohla soupeřka. Srbka Jelačová se v páté sérii dostala do vedení, když poslal oštěp na 64,21 metru.

„Každopádně, jsem jí hned děkovala, že mě vyhecovala. To mi hrozně pomohlo. A ona je fajnová. Říkala, že mi to přeje, že jsem její vzor,“ smála se úřadující mistryně Evropy.

Hned po posledním hodu soutěže pak běžela Špotáková k tribuně, kde seděla česká výprava. Mezi fanoušky nechyběl ani přítel Lukáš s malým synem Jankem.

„Právě kvůli nim jsem musela zabojovat. Byla jsem ráda, že jsou tady. Podporují mě a strašně mi pomáhají. I s malým Janečkem. Bez jejich pomoci bych tady být nemohla,“ uzavřela zlatá medailistka Barbora Špotáková.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme