NWR zůstává ve ztrátě. V prvním pololetí ji ale výrazně snížila

Těžařské společnosti NWR se v prvním pololetí podařilo výrazně snížit ztrátu. Meziročně až sedminásobně zhruba na 1,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole.

Základním cílem OKD je bezpečnost horníků v dole. | Foto: Radek Luksa

Finanční problémy NWR ale nekončí. Ztrátu čekala většina odborníků. Ve druhém čtvrtletí byla dokonce o něco vyšší, než odhadovali někteří analytici. Navíc firma tradičně oznamuje některé vybrané údaje o svém hospodaření s malým předstihem.

Z nich bylo patrné, že údaje příliš překvapivé nebudou. Čekala se ztráta, a tedy i zvýšení dluhu. „Nicméně je třeba dodat, že ani na ostatních úrovních výsledku nebylo žádné výrazné překvapení. Samotná čísla jsou ve shodě s tím, co se čekalo,“ potvrzuje analytik Bohumil Trampota z J&T Banky.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou minulý měsíc opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.
Pramen: ČTK

NWR klesly v prvním půlroce tržby. Hlavní příčinou zůstávají ceny. Pro hospodaření jsou totiž naprosto klíčové ceny koksovatelného uhlí, které se stále drží na velmi nízkých úrovních.

Klíčové bude jednání s věřiteli

Samotné výsledky teď ale nejsou pro firmu tím nejdůležitějším. Před sebou má daleko zásadnější událost, a to jednání s věřiteli.

Už dříve jim navrhla plán na oddlužení, a teď čeká, jak se k tomu postaví věřitelé. Klíčové jednání bude už příští týden v pátek.

„Klíčové bude hlasování věřitelů, kde potřebujeme souhlas 75 procent od obou skupin těchto věřitelů. Následně musí celou dohodu ještě posvětit soudy. My už dnes máme souhlas velké části věřitelů z obou skupin,“ říká mluvčí NWR Petr Jonák.

Čistý zisk (resp. ztráta) těžební společnosti NWR (2008 - I. pol. 2014) | Foto: ČTK

Mnozí analytici považují za velmi pravděpodobné, že se obě strany - tedy firma a věřitelé - dohodnou. Věří tomu i sama společnost.

Ve hře je emise pěti miliard nových akcií

V takovém případě bude mít podnik potřebné peníze. Součástí restrukturalizačního návrhu je navýšení kapitálu ve výši 118 milionů eur formou emise 5 miliard nových akcií.

Analytik Patria Direct Tomáš Sýkora předpokládá, že restrukturalizační plán potřebnou podporu získá:

„Vzhledem k tomu, že v uvozovkách stačí 75 procent přítomných, tak se domníváme, že restrukturalizační plán nakonec podporu najde. Pokud by se tak nestalo, znamenalo by to v podstatě faktickou likvidaci společnosti, přišel by na řadu alternativní plán v podobě podeje OKD.“

Záleží ale na tom, jak dlouho podniku nový kapitál vydrží, pokud ho tedy tímto způsobem získá. Někteří odborníci odhadují, že zhruba za rok bude společnost ve stejné situaci.

Zásoby na dolech NWR | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme