Železná opona se poprvé stane předmětem archeologického výzkumu

Archeologové zkoumají na Tachovsku pozůstatky železné opony. Jedná se o nový projekt katedry archeologie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

minové pásmo a ostnaté dráty železné opony

minové pásmo a ostnaté dráty železné opony | Foto: Jan Rosenauer

V oblasti Českého lesa se experti zaměřili mimo jiné na zaniklou rotu Vašíček, která fungovala od 50. do 90. let minulého století. Podle univerzitní mluvčí Kamily Kolářové je předmětem zájmu například vliv železné opony na krajinu.

„Projekt se zaměřuje na zaniklé nebo zanikající pozůstatky železné opony a objektů pohraniční stráže, jejichž podoba dnes už odpovídá archeologickým pramenům. Proto se zkoumá archeologickými metodami,“ upřesňuje Kolářová.

Výsledky podle ní srovnávají odborníci s výpověďmi z dalších druhů pramenů. „Jako jsou psané záznamy, fotografie nebo vzpomínky,“ dodává mluvčí univerzity.

Z práce archeologů by mohl vzniknout například katalog reliktů, které někdejší železnou oponu dokáží objasnit.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme