Povstalci na Ukrajině údajně dostali nové posily z Ruska, do bojů nasadili tanky

Separatisté na východě Ukrajiny prý dostali nové posily z Ruska. Šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko oznámil, že mezi povstalci je mnoho nových bojovníků vycvičených v Rusku. Do bojů proti rukrajinské armádě prý také nasadili z rezerv velké množství těžké vojenské techniky. Odkud tanky a obrněné transportéry povstalci mají, ale neuvedl. Mezitím ukrajinská armáda spustila poslední fázi operace, kterou chce ovládnout města Doněck a Luhansk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják střeží komunikační bod vně Doněcku

Ukrajinský voják střeží komunikační bod vně Doněcku | Zdroj: Reuters

Dopoledne povstalci na Ukrajině ohlásili přísun posil z Ruska. Do boje proti armádě prý nasadili velké množství těžké vojenské techniky včetně 30 tanků.

V noci na dnešek se v Luhansku bojovalo doslova o každý dům. Podle agentury Unian dostaly vládní jednotky pod kontrolu nemocnici a jeden z mluvčích ukrajinské armády přes média vzkázal, že podle něj odpor proruských rebelů brzo zlomí.

Ukrajinská armáda pomalu obkličuje Doněck. Bojuje se hlavně na předměstích. Dělostřelecká palba ale už zasáhla i centrum města. Ukrajincům se už ve čtvrtek podařilo obsadit městečko Novosvitlivka a zahradit tak cestu mezi a Luhanskem a přechodem Izvaryne, který je stále v rukou proruských separatistů. Přes tento přechod by měl projet konvoj s ruskou údajnou humanitární pomocí, který teď čeká v polích u nedaleké ruské obce Doněck.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dramatické situaci v Luhansku informoval zvláštní zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Ten je nyní bez zásob a kompletně obklíčený. Nad kapitulací ale separatisté nepřemýšlejí. Podle vůdce samozvané Doněcké republiky Alexandra Zacharenka se naopak připravují k protiútoku.

"Připravujeme se na protiútok proti blokádě Luhanska. Myslím si, že během dneška blokáda skončí. Nechci zatím ale mluvit o další, druhé fázi našeho protiútoku."

Washington kritizuje Moskvu za podporu separatistů na Ukrajině, Rusko popírá zničení kolony

Číst článek

Těžké boje na východě nutí Ukrajinu stále naléhavěji řešit i otázku utečenců z oblasti Donbasu.

Zaměstnanec ministerstva pro mimořádné události doprovází uprchlíky z Luhansku v dočasném táboře | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Asi dvacet tisíc lidí teď žije v provizorních podmínkách v sanatoriích nebo letních rekreačních zařízeních, například na břehu Azovského moře.

Tam ale často chybí vytápění, a tak řadu utečenců čeká nejspíš ještě před příchodem chladnějšího podzimního počasí stěhování do jiných regionů.

Mezitím Moskva odmítla, že by ukrajinskou hranici překročil konvoj ruských vojenských vozidel. Tvrzení ukrajinské armády, že většinu ruských obrněných transportérů zničila, označila ruská vláda „za fantazii".

Ruský konvoj kamionů s humanitární pomocí pro Ukrajinu čeká na ruském území nedaleko od hranic | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Kvůli krizi na Ukrajině opustilo domov 110 tisíc obyvatel, Luhansk je obklíčen

Číst článek


Zvětšit mapu

Vojtěch Berger, mkp, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme