Nemocnice Na Bulovce chce postavit pavilon pro infekční choroby za 80 milionů korun

Nemocnice Na Bulovce v Praze se chystá vybudovat nový, dvanáctilůžkový pavilon pro infekčně nemocné pacienty. S magistrátem hlavního města teď jedná o směně pozemků. Výstavba a vybavení pavilonu vyjde na zhruba 80 milionů korun. Z toho 65 milionů poskytne ministerstvo zdravotnictví a zbytek nemocnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce | Foto: Nemocnice Na Bulovce

Nový pavilon by měl být propojený s tím stávajícím a zároveň mít samostatný vchod. Nemocnice odhaduje, že by mohl začít fungovat do dvou až tří let.

„Tato jednotka by sice byla součástí našeho pracoviště, ale měla i samostatný přístup a možnosti samostatného režimu. Pacienti, kteří přicházejí s podezřením na nebezpečnou infekci, by tak neprocházeli traktem běžných pacientů,“ vysvětlila primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ebole a přepravě nakažených mluvil hlavní hygienik Vladimír Valenta

O infekční pacienty se může postarat i zařízení ministerstva obrany v Těchoníně na Orlickoústecku.

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty jde ale jen o záložní variantu.

„Centrum biologické ochrany Těchonín je zařazeno jako záložní zařízení v rámci plánu, který má Česká republika na řešení vysoce nebezpečných nákaz a já doufám, že by roli naplnilo,“ potvrdil Valenta.

Epidemie eboly vypukla v Demokratické republice Kongo, hlásí první dvě oběti

Číst článek

Těchonín podle hlavního hygienika nefunguje nepřetržitě a zprovoznit toto zařízení by trvalo jeden až tři dny. Nemocnice Na Bulovce je na rozdíl od něj připravena okamžitě.

„Bulovka má tu úlohu, že je tady zdravotnické zařízení určené pro vysoce nebezpečné nákazy, které funguje 24 hodin denně. Okamžitě je schopné poskytnout léčbu i izolaci,“ dodal Valenta.

Ebolou se zatím nenakazil žádný Čech.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme