Buchlovice žijí česnekem, tradiční festival přilákal tisíce lidí

Česnek jíst, česnek pít, plivat ho, házet s ním, zpívat o něm. Sobotní třináctý ročník Festivalu česneku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku všechno citované naplňuje. Tisíce lidí zahltily městečko i zámeckou zahradu. Na schodech před zámkem Festival česneku dopoledne i slavnostně zahájili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální vlajka Festivalu česneku

Speciální vlajka Festivalu česneku | Foto: Pavel Sedláček

Diváci dostávají na slavnostním ceremoniálu k jídlu česnekový koláč a na prokrvení hlasivek česnekový kefír. Posílenému tělu se pak radostněji a lépe pěje tradiční hymna Festivalu česneku.

Tak jako hejtman dostává na konci srpna dožínkový věnec, buchlovickému starostovi předali organizátoři koš plný česneku na znamení dobré úrody. Ať prý ho požijí před jednáním členové zastupitelstva a vše pak schválí doslova jedním dechem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru Festivalu česneku v Buchlovicích nasál reportér Pavel Sedláček

K festivalu česneku patří netradiční soutěže, jako například česnekový kikindáš. Při něm se hází třiceticentimetrovým klacíkem z osmi metrů na česnekovou kuželku. Každý má patnáct pokusů.

Na dalším stanovišti stojí fronta na ochutnávku takzvaného Čističe mozku. Jak jinak, základní surovinou nápoje musí být česnek, říká autor Miloslav Hrdý.

„Jsou to vyluhované nakrájené stroužky česneku, je tam taky kmín, jsou tam kandované věci, rozinky a další věci. Po vyluhování se zase doředí slivovicí,“ prozrazuje složení nápoje.

Na festivalu se nalévá česnekový kefír | Foto: Pavel Sedláček

O nejsmradlavější děcko se jmenuje jedna z tradičních soutěží, kde rodiče přivádějí své ratolesti ke konci festivalového dne. To už jsou děti řádně špinavé a pročesnekované tak, aby předstoupily před čichací komisi, které velí František Hrňa.

„Máme tu pětibodovou klasifikační stupnici, od čísla jedna je lehce ušpiněno, číslo dvě mírně zapáchající, třetí stupeň nepřijatelného odéru, čtvrtý stupeň smradlavé a pátý stupeň odporné až zavrženíhodné,“ vysvětluje předseda komise.

Je zřejmé, že v tomto případě pětka vítězí. Na závěr heslo buchlovického festivalu: Všechno je na něco, ale česnek je všechno.


Zvětšit mapu

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme