Rusko trvá na bezpodmínečném zastavení bojů na Ukrajině

Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova je hlavním předpokladem řešení konfliktu na východní Ukrajině bezpodmínečné zastavení palby z obou stran. Prohlásil to po návratu z berlínské schůzky ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Ministři zahraničí budou dál projednávat možnost uzavření písemných dohod o ukončení bojů na východě Ukrajiny, řekl Sergej Lavrov na dnešní tiskové konferenci.

Zopakoval, že žádné ruské jednotky nepřekročily hranici s Ukrajinou a pohyby vojsk kolem ukrajinské hranice mají pouze bezpečnostní charakter.

Ruský ministr zahraničí také uvedl, že s kolegy v Berlíně dosáhli určitého pokroku: Shodli se, že Rusko může Ukrajině poskytnout humanitární pomoc. Další vývoj závisí na bojujících stranách:

Raketový útok na konvoj s uprchlíky na východní Ukrajině nepřežily desítky lidí

Číst článek

„Příměří musí být bezpodmínečné. Ukrajinští kolegové ale bohužel dál vznášejí různé podmínky, které jsou dost nejasné - včetně - jak říkají - zajištění neproniknutelnosti hranic,“ řekl Lavrov.

Vyzval poté západní země, aby vyvinuly nátlak na Kyjev a přiměly ho uzavřít příměří.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme