Naděje i bez nového srdce. Prvních osm pacientů dostane novou srdeční pumpu

Pacienti s nemocným srdcem, kteří nemohou podstoupit transplantaci, mají novou naději. Lékaři v pražském IKEMu zkoušejí přístroj s názvem Heart Mate III, jak se jmenuje nejmodernější typ srdeční pumpy. Novinku si v rámci klinické studie vyzkouší i prvních osm lidí s vážnými srdečními problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdce (ilustrační foto)

Srdce (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Miniaturní srdeční pumpu musí lékaři pacientovi voperovat, našívá se ve většině případů přímo na levou komoru.

„Nasává krev z levé komory a vrací ji do aorty. To znamená, že obejdeme tu nefunkční levou. Pravá komora většinou funguje dobře, infarkty bývá většinou postižena levá komora,“ popisuje kardiochirurg Jan Pirk.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém typu srdeční pumpy natáčela reportérka Eva Rajlichová

Poprvé použili lékaři v Česku mechanickou srdeční podporu před jedenácti lety. Od té doby se schopnosti přístroje značně vylepšily.

Poslední model má třeba menší spotřebu energie a odolnější baterie, takže pacientovi vydrží bez nabíjení i celý den.

V rámci klinické studie lékaři v IKEMu zkouší hlavně to, jak by zdokonalená srdeční pumpa mohla pomáhat lidem, pro které nepřichází transplantace srdce v úvahu. Třeba věkový limit pro nové srdce od dárce je v České republice 65 až 70 let.

„Snažíme se prioritně poskytnout tuto terapii v rámci studie těm pacientům, kteří by už na léčbu neměli nárok, proto i věk našich pacientů je něco málo přes 70 let,“ dodává Ivan Netuka, vedoucí oddělení mechanických srdečních podpor IKEMu.

Bez úhrady od pojišťovny, aspoň zatím

Podle přednosty Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Jana Harrera má přístroj i potenciální rizika, mohou se prý objevit třeba tromb-embolické či infekční komplikace. Herrer však zároveň podotýká, že lékaři z IKEMU patří v oboru ke špičce.

„Jsou to lékaři, kteří jsou dneska v této oblasti školiteli i pro zahraničí, takže ta kvalita tady je a ohledně správného vyhodnocení těch rizik máme prakticky nejlépe vzdělané lidi v této oblasti a bylo by dobré toho využít,“ uvedl Harrer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové srdeční pumpě a jejím využití mluvil přednosta Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Jan Harrer

Cena jedné moderní srdeční pumpy je zhruba dva miliony korun. V západních zemích se už podobná dlouhodobá léčba používá, v Česku ji zatím pojištovny nehradí. Podle Harrera by bylo dobré, kdyby se to do budoucna změnilo.

„Myslím, že Česká republika je stát, který by se rád řadil po všech stránkách mezi státy vyspělé a rádi bychom se přirovnávali k Německu či Rakousku. Tam už máme vzory a víme, že tam se tato léčba proplácí,“ poznamenal Harrer.

Podle něj by přístroj mohly dostat řádově desítky lidí ročně. „Je to otázka toho, kam bychom pustili indikační kritéria,“ dodal Harrer.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme