Panama oslavila 100 let od otevření průplavu, chce ho rozšířit

Panamský průplav, jedna z nejznámějších a největších technických staveb světa, slouží už 100 let. Dopravní cestu se nejprve snažili vybudovat Francouzi, nakonec ji dokázali postavit Američané a dnes ji už 14. rokem provozují sami Panamci. A nezůstalo jen u provozování, v referendu před 8 lety Panamci rozhodli o jeho rozšíření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panama oslavila sto let od otevření průplavu

Panama oslavila sto let od otevření průplavu | Zdroj: Reuters

Dva nablýskané remorkéry vyprovodily loď Lowlands Kamsar plující pod panamskou vlajkou při stoupání zdymadly. A zahrály na vlastní – hodně silné nástroje. Pěkně to ladilo s panamskou kapelou a tanečníky v tradičních krojích.

Na samém kraji hlubokých zdymadel se sešla spousta lidí – důležitých osob i pracovníků průplavu. A mohli se pustit i do obřího dortu, který byl věrným modelem nejznámějších zdymadel, nejblíž hlavnímu městu – Miraflores. Vážil čtvrt tuny.

„Mnohé lodě se teď navrhují znovu pro naše nová zdymadla. Panamský průplav bude znovu psát historii stavby lodí – bude diktovat rozměry nových lodí – hlavně tedy těch, které používají naši cestu,“ říká náměstek správce průplavu Manuel Benítez.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oslavy 100. jubilea sledoval přímo v Panamském průplavu zpravodaj David Koubek

A myslel tím novou sadu zdymadel, která umožní proplouvat lodím s trojnásobným nákladem. Uvažuje se o nových přístavech a rozvoji západní části průplavu.

Panama pozvala na oslavy včetně galashow i potomky francouzského diplomata a podnikatele Ferdinanda Lessepse, který vybudoval Suezský průplav a poprvé, i když neúspěšně, nechal zkusit prokopat Panamskou šíji.

Kontejnerová loď v Panamském průplavu | Foto: Reuters

A také příbuzné amerického prezidenta Theodora Roosevelta, který nakonec přispěl k tomu, že se do stejného úkolu pustili trochu jinak Američané.

„Musíte si uvědomit obrovský rozsah té stavby, tu náročnou koordinaci, to riziko! Je to něco fantastického,“ pochvaloval si den před oslavami nad staveništěm nových širších zdymadel Patrick Droulers, pravnuk Ferdinanda Lessepse.

Panamský průplav slouží už 100 let | Foto: Reuters

Panamský průplav | Foto: Michal Jindra

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme