Letní filmová škola slaví, nabídne přes 200 filmů a desítky doprovodných akcí

V Uherském Hradišti začíná už po čtyřicáté Letní filmová škola. K jubileu připravili organizátoři zajímavý program, který pojali jako průřez dějinami kinematografie. Jako hlavní host přijede režisér Peter Greenaway. Vedle filmových projekcí se budou konat i divadelní představení a koncerty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní filmová škola v Uherském Hradišti 2011

Letní filmová škola v Uherském Hradišti 2011 | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Čtyřicátý ročník pojali organizátoři festivalu jako oslavu filmu. Připravili proto průřez dějinami kinematografie od konce 19. století po dnešek.

Podle ředitelky Letní filmové školy Radany Korené svou roli sehrály i peníze. Letos je festival dostal s dostatečným předstihem, tvůrci programu proto nemuseli být tak nervózní jako v předcházejících letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Uherském Hradišti začíná jubilejní ročník Letní filmové školy

„Naše kompletní dramaturgická sekce nemá žaludeční nervózu s tím, že si můžou dovolit o malinko víc, než si mohli dovolit v loňském roce. A hlavně ode mě nemají pořád nůž na krku, že musí sehnat něco levnějšího, za míň peněz. Takhle je to pro ně relativně klidnější příprava,“ říká s úsměvem ředitelka.

Letní filmová škola má letos na programu sekci věnovanou prolínání porna a filmu, představí slovenskou dokumentaristku Zuzanu Piussi a rozebere britský sociální film. Zaměří se i na španělskou kinematografii a v jejím rámci na takzvanou espaňoládu.

„Ěspaňoláda je žánr, literární, divadelní, ale i filmový, a v podstatě se tím chce říct, že v takovém příběhu jsou spojeny stereotypy o Španělsku. Takže to často bývají komedie nebo milostné příběhy, ale mohou to být i kriminální příběhy. A jsou to zábavné filmy,“ vysvětluje festivalu dramaturg David Čeněk.

Filmovka v Uherském Hradišti se letos hodně zaměřuje na historii. Dramaturg Jan Jílek upozorňuje například na přehlídku děl klasika světového filmu Alexandra Hackenschmieda.

„Českého rodáka, který točil experimentální filmy ve 30. letech, ale potom emigroval do Spojených států a pokračoval v tvorbě i se svou tehdejší manželkou Mayou Derenovou. Je to takový velký filmový inovátor, který získal Oscara a celou řadu dalších ocenění. Takže doufáme, že to bude jeden z velkých objevů Letní filmové školy.“

Letní filmová škola v Uherském Hradišti začíná dnes a potrvá do soboty 2. srpna. Vedle filmového nabídne i bohatý doprovodný program.

Tomáš Pilát, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme