Prahu navštívilo o pětinu méně ruských turistů než loni. Kvůli krizi na Ukrajině

Prahu navštěvuje čím dál méně ruských turistů. Letos jich podle analytiků přijede o pětinu méně oproti stejnému období loni. Důvodem je politická krize na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orloj, Staroměstské náměstí a kostel P. Marie před Týnem, Praha 1

Orloj, Staroměstské náměstí a kostel P. Marie před Týnem, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Většina Rusů má strach z létání směrem na Západ. Svoji roli hrají i ekonomické důvody. Úbytek Rusů potvrzují zaměstnanci turistických center, obchodníci a hoteliéři.

„Turistů je mnohem míň a průvodci, kteří byli vždy obsazeni, jsou najednou volnější,“ popisuje situaci zaměstnankyně turistického centra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jan Charvát pátrá po příčinách úbytku ruských turistů

Stejného názoru jsou i někteří prodejci skla.

„V poslední době sem chodí méně ruských turistů. Méně se nakupuje křišťál a porcelán,“ hodnotí zájem o české komodity prodavačka jednoho obchodu s českým sklem.

Podle analytika Jaromíra Beránka ze společnosti MAG Consulting jsou za tím dva důvody. Jednak pád malasijského letadla a za druhé kurz rublu.

„Kurz je na úrovni 47 rublů za jedno euro, ještě zhruba před rokem to bylo 41. Tam je značný pohyb. Dále je to krize na Ukrajině. Žádný Rus v současné době nevstoupí do letadla, které by letělo přes Ukrajinu, a to se nám projevuje na některých přímých spojích z Ruska,“ vysvětluje analytik Beránek.

Hlavní město Česka je bohužel mezi evropskými metropolemi výjimkou. Turisty z východu už tolik neláká.

„Bohužel Praha zaznamenala jeden z největších úbytků a to je 20%, ostatní evropská města na tom nejsou tak špatně. Berlín má mínus 8% a Mnichov mínus 13%. Tady je vidět, že ruští turisté se do Prahy tolik nehrnou,“ uvádí ředitelka Pražské informační služby Nora Dolanská.

Naopak Prahu jako svůj cíl volí stále častěji Španělé, v sezóně taky Kanaďani a Američani. V hlavním městě tráví svojí dovolenou i Korejci a Číňani.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme