Nejvyšší soud: Zaměstnavatelé musí vyhovět žádosti o zkrácený úvazek

Zaměstnavatelé budou muset vyhovět rodičům, kteří požádají o zkrácený úvazek. V průlomovém verdiktu, o kterém informovaly Hospodářské noviny, o tom rozhodl Nejvyšší soud. Odbory takové rozhodnutí vítají, zaměstnavatelé už méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Nejvyšší soud vycházel z případu úřednice libereckého magistrátu, která pracovala na zkrácený úvazek. Po čase po ní zaměstnavatel chtěl, aby přešla na plný. Úřednice odmítla a dostala výpověď.

„Zaměstnanci mají svým způsobem právo na sladění rodinného a pracovního života,“ řekla mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průlomovém rozsudku Nejvyššího soudu informovala reportérka Květa Moravcová

Podle Víta Jáska z Unie zaměstnavatelských svazů jsou poloviční úvazky pro zaměstnavatele příliš drahé.

„Poloviční úvazek nestojí zaměstnavatele polovinu peněz, ale třeba 70 procent,“ vysvětlil.

Soud by podle něj neměl zaměstnavateli diktovat, jaké pracovní místo má poskytovat.

„Zaměstnavatel vytvoří pracovní místo, pokud na to má peníze. Není to nárok nějakého občana, který za ním přijde a řekne: Vytvoř mi pracovní místo,“ hodnotí rozhodnutí soudu Jásek.

Zaměstnanci se bojí o místo, radši vezmou plný úvazek

Ani mezi zaměstnanci ale není o částečné úvazky přílišný zájem. „Velmi důležitá je jistota pracovního poměru. Myslím si ale, že po tomto rozsudku jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci budou mít větší odvahu,“ říká předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Průměr Evropské unie u částečných úvazků je 20 %, u nás činí částečné úvazky asi šest procent. Nejvíc jich využívají lidé v Nizozemsku, Rakousku, Německu a Francii.

Zaměstnavatelé proto po státu chtějí, aby pracujícím na zkrácený úvazek snížil odvody na zdravotní a sociální pojištění, což by náklady snížilo.

Liberecký případ, který byl podkladem pro průlomový verdikt, začal před šesti lety.

Úřednice magistrátu měla kvůli péči o dítě zkrácený úvazek, ale po odchodu kolegů do důchodu vedení úřadu chtělo, aby přešla na plný. Žena odmítla, dál chodila domů o hodinu dříve, za což dostala výpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhodách a nevýchodách zkrácených pracovních úvazků hovořili Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů, a Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů

Okresní soud v Liberci dal za pravdu zaměstnavateli, Krajský soud v Ústí nad Labem propuštěné úřednici.

Magistrát se proto obrátil na Nejvyšší soud. Argumentoval třeba tím, že kvůli ženiným dřívějším odchodům domů se musely předčasně zavírat přepážky nebo ji v práci musela zastoupit jiná kolegyně.

Vladimír Kroc, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme