Lékař u soudu popřel, že pacientovi schválně přivodil závislost na opiátu

Pražský městský soud začal řešit případ lékaře, který podle obžaloby svému pacientovi vědomě způsobil závislost na opiátech. Během deseti let mu navíc měl pacient za léčbu a léky zaplatit minimálně jedenáct a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný lékař Pavel Brejla (vlevo) u soudu

Obžalovaný lékař Pavel Brejla (vlevo) u soudu | Foto: Veronika Neprašová

Pacient se u obžalovaného doktora Pavla Brejly léčil s vleklými komplikacemi zánětlivého konečníku.

V Brejlově péči byl deset let už od roku 2001. Během této doby začal lékař používat pro ošetření bolestivého onemocnění pacienta používat návykovou látku dolsin, na který si muž postupně vypěstoval silnou závislost.

Za to, aby se dostal k léku, Pavlu Brejlovi údajně platil desítky tisíc korun za každé balení. Dohromady si měl takto lékař, jak tvrdí obžaloba, přijít na minimálně jedenáct a půl milionu korun.

Poškozený pacient u soudu nevypovídal, je už totiž dva roky po smrti. Zemřel při autonehodě v roce 2014, a jak potvrzuje žalobce Radek Klvaňa, v krvi mu poté při pitvě zjistili právě opiáty. „Pokud si pamatuji pitevní protokol, tak tam ta látka byla,“ uvedl Klvaňa.

Na policii se obrátili pacientovi příbuzní, kteří jsou přesvědčení, že za jeho závislost na opiátech mohl právě doktor Brejla.

Obžalovaný lékař se u soudu bránil komplikovaností pacientovy diagnózy. Záněty se mu prý často vracely a špatně se hojily a každé ošetření bylo natolik bolestivé, že bylo nutné použít utišující léky. Postupem času přitom podle lékař přestala běžná analgetika fungovat, a proto Brejla začal před ošetřením pacienta aplikovat návykový dolsin.

Lékaři hrozí až 12 let vězení

O jeho léčbě údajně věděli kolegové z mělnické nemocnice včetně primáře a nikdo nic nenamítal. Až v roce 2009 primář používání dolsinu pro pacienta zakázal.

Obžaloba tvrdí, že lékař postupoval záměrně, aby z pacienta, který trpěl velkými bolestmi a závislostí na opiátu, získával peníze. Obžaloba se opírá hlavně o sms zprávy, ve kterých zoufalý pacient nabízí Pavlu Brejlovi desetitisícové sumy za to, když mu léky opatří. A lékař si v zprávách také o peníze říká.

Brejla ale tvrdí, že si peníze od pacienta nikdy nevzal a dolsin mu po zákazu primáře až na pár výjimek nedal. Pacient navíc podle Brejly trpěl psychickými poruchami a lékaře, který prý byl jeho dlouholetým blízkým přítelem, začal později vydírat.

Rozsudek v případu by podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci měl padnout na začátku září. „Hlavní líčení v této věci je naplánováno na osm jednacích dnů, a to do 3. září letošního roku. Obžalovanému hrozí podle podané obžaloby pět až 12 let vězení za zvlášť závažný zločin těžkého ublížení na zdraví,“ doplnila mluvčí.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme