Washington kritizuje Moskvu za podporu separatistů na Ukrajině, Rusko popírá zničení kolony

Spojené státy kritizují Rusko za podporu separatistů a eskalaci ukrajinské krize. Mluvčí bílého domu dnes uvedla, že Rusko nemá žádné právo vysílat na Ukrajinu armádní vozidla, nebo vojáky. Mezitím Moskva důrazně popřela vyslání armádních vozidel na Ukrajinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na kapotě obrněného transportéru u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou

Ruští vojáci na kapotě obrněného transportéru u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou | Zdroj: Reuters

Mluvčí Bílého domu vyzvala Moskvu, aby přestala s podporou separatistů ať už finanční, nebo materiální. Jak také uvedla, Rusko nemá žádné právo vysílat na Ukrajinu armádní vozidla, nebo vojáky.

Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že Moskva žádnou kolonu vojenských vozidel na východní Ukrajinu nevyslalo. Ministerstvo tak reagovalo na zprávy, že minulou noc několik desítek ruských obrněných transportérů překročilo hranici s Ukrajinou. Novináři na místě a později i prezident Petro Porošenko a Severoatlantická aliance potvrdili, že kolona na Ukrajinu vjela a ukrajinské síly ji z velké části rozstřílely.

„Žádná taková kolona neexistuje, bylo by lepší, kdyby ukrajinské síly rozstřílely přízrak než uprchlíky nebo vlastní vojáky,“ řekl agentuře Interfax zástupce ministerstva obrany generál Igor Konašenkov.

Politici by se podle něj neměli opírat jen o fantazie nebo domněnky novinářů.

O situaci na východě Ukrajiny telefonicky hovořil ministr obrany Sergej Šojgu s americkým ministrem obrany Chuckem Hagelem.

Šojgu se vyslovil pro okamžité příměří, otevření bezpečných koridorů pro průjezd kamionů s humanitární pomocí a evakuaci obyvatelstva z válečné zóny.

Řekl, že je nepřípustné, aby ukrajinská strana proti civilistům nasazovalo letectvo, těžké dělostřelectvo a rakety.

Kolona ruských obrněných vozidel u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou, 15. srpna | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme