Práce na novém chodníku na tři měsíce uzavřou silnici mezi Havířovem a Těrlickem

Chodci se po letech dočkají bezpečnější cesty z Těrlicka do nedalekého Havířova. Doteď museli chodit přímo po frekventované silnici, nově budou moci využít chodník. Za zhruba 12 a půl milionu korun tam vyroste komunikace, na kterou čeká už několik generací. Stavební práce ale na tři měsíce uzavřou silnici pro osobní automobily. Od dnešního rána tak řidiče čeká objízdná trasa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová svodidla mezi Blanskem a Lipůvkou

Nová svodidla mezi Blanskem a Lipůvkou | Foto: Michal Záboj

Pokud lidé nestíhají pravidelnou autobusovou linku z Těrlicka do Havířova, často vyrazí pěšky. Musejí ale kličkovat po nebezpečné cestě mezi auty.

„Já jsem vždycky chodila tu po té straně nahoru i dolů, protože tam, jak my bydlíme, nebyla svodidla. Když vidím něco velkého, jdu skoro do škarpy. Jak jsou svodidla, nemáte tam kde uhnout. Ta svodidla, nepřeskočím, že,“ stěžuje si paní Ivana.

V ruce má tašku a pospíchá do obchodu. Bydlí na půli cesty mezi Havířovem a Těrlickem. Tepláky má poprskané vodou a blátem. Špinavé oblečení ani auta, která ji míjejí téměř o centimetry, už ale neřeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stavbu chodníku a s ní spojená omezení se zaměřil reportér Stanislav Janalík

„Za ty roky jsem si na to tak zvykla, že už mi to ani nepřijde. Ale když k nám chodí návštěva, jsou z toho vždycky úplně hotoví. Za ten chodník se bojovalo už za komunistů. Vždycky říkali, že nejsou peníze a nedomluví se Těrlicko s Havířovem,“ říká Ivana.

Během krátké chvíle kolem projedou desítky aut. Chystaný chodník by paní Ivaně i jejím sousedům měl konečně přinést klidnější cestu domů a do obchodu.

„Byla tady spousta nehod, kdy lidem třeba zlomili ruku zrcátkem. Naštěstí nebyla žádná smrtelná nehoda. Doufejme, že po tomto opatření už nebude žádná nehoda, ani tato drobná,“ věří těrlický starosta Martin Polášek.

Jakmile se silnice promění ve staveniště, musejí řidiči počítat s uzavírkou. Objízdná trasa povede přes Životice. Řidiči budou podle starosty včas upozorněni na uzavírku silnice.

„Dopravní značení bude uděláno tak, aby to nikoho nepřekvapilo. Navíc to bude zpočátku koordinovat i policie, která na to bude řidiče upozorňovat. Pokud by to někdo i přesto chtěl projet, bude upozorněn policií, že tak učinit nemůže,“ dodává Polášek.

Pokud neudeří brzká zima, měli by se lidé chodníku mezi Těrlickem a Havířovem dočkat nejpozději v listopadu.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme