Letošní sklizeň je podle zemědělců na Vysočině nejlepší za posledních dvacet let

Obilí i řepka jsou na Vysočině zralé, kombajny ho ale kvůli vlhku nemohou vyjet sklízet. Navzdory nepříznivému počasí zůstávají zemědělci optimističtí. Sklizeň je podle nich nejlepší za 20 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polehané obilí

Polehané obilí | Foto: Kristina Lamperová

Zemědělci jen čekají, až budou moct vyjet do polí. Techniky prý mají dostatek. Pokud však do polí nevyjedou včas, klesne s kvalitou také cena obilí.

Podle Karla Coufala z Okresní Agrární komory v Třebíči prý obecně klesá hlavně jakost zrna, ze kterého se uvolňuje potřebný dusík. Plísně nebo jiné choroby prý zatím ale nehrozí.

I u krmného obilí hrozí zhoršení kvality. Podmínky jsou ale přece jen trochu mírnější než u potravinářské pšenice, ječmene nebo žita.

Přehrát

00:00 / 00:00

Agronom Jiří Zvolánek o letošních příznivých výsledcích sklizně

Na Vysočině je obecně velké množství podniků, které chovají jak skot, tak i prasata. Kvalitu obilí si ale velmi hlídají například majitelé koní, kteří by místo nekvalitního zrna mohli kupovat raději granule.

Žně na Vysočině jsou v plném proudu. Po kroupách a dešti, které poničily část úrody, ale sklizeň brzdí nedostatek slunečného počasí. I přes všechny problémy má být letošní sklizeň výjimečně dobrá.

„Jarního ječmene se letos sklidilo 7 tun hektaru a žita 8. Tyto výsledky se podaří dosáhnout jednou za 20 let,“ pochvaluje si letošní sklizeň agronom Jiřího Zvolánek.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme