Do obklíčeného Luhansku vjela kolona údajně až 150 bojových vozidel

Ukrajinská armáda potvrdila, že městem Luhansk na východě země se pohybuje vojenská kolona proruských separatistů. Přijela prý z Ruska. Rozcházejí se ale informace o tom, kolik je v koloně techniky i bojovníků. Ukrajinští vojáci vedou kromě obklíčeného Luhansku ostré boje také o Doněck. Tam se dnes ráno podle svědků ozývala dělostřelecká palba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalce v Luhansku údajně posílilo na 1200 ozbrojenců a množství bojové techniky (ilustrační foto)

Povstalce v Luhansku údajně posílilo na 1200 ozbrojenců a množství bojové techniky (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Podle jednoho z mluvčích ukrajinské armády bylo v koloně asi 150 vozidel včetně tanků a raketometů Grad a také asi 1200 bojovníků.

Výzbroj a uniformy prý odpovídaly těm, které používá ruská armáda. Kolona údajně pronikla z Ruska na ukrajinské území už před třemi dny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záhadné vojenské koloně v Luhansku mluvil zvláštní zpravodaj ČRo v Kyjevě Vojtěch Berger

Jiní svědci, které cituje ukrajinský server Censor.net, ale mluví o tom, že v koloně viděli jen obyčejné žoldáky jako už v mnoha jiných dřívějších případech.

Není také jasné, jak se kolona do města dostala. Luhansk je obklíčený vládními silami a směr, ze kterého kolona měla přijet, kontroluje přes svůj checkpoint ukrajinská Národní garda.

Jedna z verzí uvádí, že část této kolony operovala na ukrajinském území už delší dobu a další část se k ní připojila až dnes v noci, kdy přejela ukrajinskou hranici. „Je tu ale více otázek než odpovědí,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině.

Jakkoliv na to některé indicie ukazují, definitivní potvrzení toho, že skutečně jde o kolonu, která byla do Luhansku vyslaná z území Ruska, zatím chybí.

Vojenská situace na východě Ukrajiny (situace k 16. srpnu 2014) | Foto: ČTK

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme