Gruzie má velkou kvalitu a vynikající hráče, varuje basketbalisty trenér Ježdík

Čeští basketbalisté se v evropské kvalifikaci rozloučí s domácím prostředím. V Nymburku změří síly s Gruzií, která budí respekt. Nejen kvůli tomu, že v prvním duelu porazila výběr kouče Ronena Ginzburga o jedenáct bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reprezentant Jiří Welsch skóruje v utkání proti Maďarsku

Reprezentant Jiří Welsch skóruje v utkání proti Maďarsku | Zdroj: ČTK

„Gruzie není pro středoevropské celky zase tak známým týmem, nicméně má obrovskou kvalitu a vynikající hráče, kteří hrají ve špičkových evropských klubech i NBA. Má i basketbalovou tradici, i když je nejvíc spojená s armádními a policejními týmy,“ domnívá se bývalý reprezentační trenér Michal Ježdík.

Gruzínská federace nemá rozhodně problémy s financemi. Tím se jí nabízí možnost angažovat nejlepší trenéry.

Přehrát

00:00 / 00:00

O síle gruzínských basketbalistů se přesvědčil Pavel Petr

„Reprezentaci dlouhodobě vede Igor Kokoškov, první Evropan, který působil v NBA. „U týmu Detroit Pistons jsem měl možnost s ním být před pěti lety v jednom realizačním týmu při letní lize,“ vzpomíná Ježdík.

Paradoxně Gruzie nezářila v přípravě. Její hráči měli problém především s produktivitou. Úvodní kvalifikační duel proti Česku přinesl obrat. „V zápase s námi se Gruzíncům dařila střelba za tři body, přitom celou přípravu se při ní trápili,“ podotýká Ježdík.

Češi prohráli o jedenáct bodů. Své sehrála více než šestitisícová návštěva v hledišti a vysoká teplota v neklimatizované hale.

Mladík Balvín bude znovu bránit největší hvězdu

„Doufám, že jsme si v Gruzii vybrali nejhorší zápas kvalifikace a teď už budou naše výkony jen lepší,“ věří pivot Ondřej Balvín. Právě jeho čeká zřejmě nejtěžší úkol - ubránit největší osobnost v týmu soupeře - Zazu Pačuliju.

Jiří Zídek, první Čech hrající v minulosti NBA, věří, že úvodní duel právě Balvína v mnohém poučil.

„Ondra má budoucnost před sebou, zkušenosti teprve sbírá. Ve Španělsku zažil průlomovou sezonu a zlepšuje se i v národním týmu. Do odvety půjde poučený a vyvaruje se situace, že by nasbíral rychle tři fauly. Tím byl v Gruzii limitovaný v obranné činnosti, kde ho potřebujeme. Ve druhém poločase Pačuliju dvakrát zblokoval,“ má jasno Zídek.

Zápas českých basketbalistů s Gruzií začíná na palubovce v Nymburku v 18 hodin a celý duel uslyšíte ve vysílání stanice Český rozhlas Sport na webu zpravy.rozhlas.cz.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme