Terénní pracovníci pomáhají v Českém Těšíně drogově závislým, jejich počet roste

Českým Těšínem obcházejí nové hlídky. Na zádech mají šedozelené batohy s visačkou Renarkon a namísto rozdávání pokut nebo pout, pomáhají drogově závislým. Ve městě u polských hranic totiž podobně jako v dalších místech Moravskoslezského kraje roste počet narkomanů

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto)

Narkoman, drogy, stříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V Česku přibývá uživatelů pervitinu. Za posledních deset let se jejich počet podle odborníků zvedl o víc než 80 procent. Už tradičně je na špici žebříčků také Moravskoslezský kraj. Kromě velkých měst se stále častěji narkomani objevují i v menších obcích.

Do ulic tak musí víc terénních pracovníků, kteří pomáhají drogově závislým. Například Českým Těšínem tak obcházejí nové hlídky s šedozelenými batohy na zádech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na obchůzku Českým Těšínem se streetworkery vydal i Stanislav Janalík

„Začneme od nádraží, vezmeme bary, herny. Klasická trasa,“ poznamenává streetworker Filip. Na obchůzku Českým Těšínem jde s kolegyní Marií. Městem procházejí pravidelně jedenkrát týdně.

„Máme to plánované tak, abychom vše stihli od 7. do 17. hodiny. „Naší snahou je získat co nejvíce informací o drogové scéně.“ Samozřejmostí je i snaha o získání důvěry.

Lidé je mohou poznat podle šedozelených batohů s logem Renarkonu. „Máme v nich injekční stříkačky, vodu na ředění, dezinfekci, vitaminy, kondomy, masti na hojení ran.“

Streetworkeři sbírají použité stříkačky a mohou drogově závislým navíc pomoci s vyřizováním dokladů, doprovodem na úřad práce, zařízením léčení nebo testů na nakažlivé nemoci.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme