Přívalové srážky rozvodnily některé řeky a na Žďársku zatopily desítky domů

Česko zasáhla vlna bouřek a přívalových dešťů, které zvedly hladiny některých potoků a řek. Hasiči po bouřce evakuovali ze dvou táborů u Hoštejna na Šumpersku 85 dětí. Ve Svratce na Žďársku přinesly přívalové deště nejhorší povodeň za desítky let. V Herálci vyhlásili kvůli rozvodněné Svratce pohotovost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blesková povodeň ve Svratce na Žďársku

Blesková povodeň ve Svratce na Žďársku | Foto: Andrea Kratochvílová

V Herálci na Žďársku rozvodněná Svratka zaplavila desítky domů, obec proto své obyvatele připravila na evakuaci.

„Vyhlásili jsme třetí stupeň pohotovosti a evakuaci, kdyby se něco stalo, protože máme zatopených asi 50 baráků. Voda už ale opadá, zatím jsme nikoho neevakuovali,“ řekl Českému rozhlasu před 18. hodinou starosta Herálce Lubomír Gregor z KDU-ČSL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Svratce přiblížil velitel Sboru dobrovolných hasičů Václav Fiala (16.10 hod.)

Obyvatelé Svratky na Žďársku zažili nejhorší přívalový déšť za třicet let, zaplaveny byly dvě desítky domů. Jejich majitele voda překvapila, hladina místního potoka stoupla v několika minutách o metr a půl. Potok se vylil z břehů.

„Máme ho tak 1,5 metru z koryta venku, kolem je všude zástavba, takže to je všechno pod vodou,“ popsal odpoledne Českému rozhlasu velitel Sboru dobrovolných hasičů Václav Fiala.

Přehrát

00:00 / 00:00

S informacemi ze Svratky se přihlásila reportérka ČRo Andrea Bartůňková (17,10 hod.)

Podle nezávislého místostarosty Martina Mudrocha úklidové práce závisí na tom, jestli bude pršet nebo nebude. „Pokud přestane, tak nás čeká čerpání vody z mnoha nemovitostí, pokud bude pršet, tak to bude horší, protože nezbude, než čekat.“

Meteorologové ale varují před další vlnou vydatných srážek. Hasiči se bojí, že by tak domy mohla voda vytopit znovu.

V Herálci na Žďársku vyhlásili kvůli rozvodněné Svratce pohotovost | Foto: Hana Mikulincová

U Hoštejna na Šumpersku hasiči preventivně evakuovali 85 dětí ze dvou letních táborů. Třetí tábor tam vedoucí s dětmi opustili sami. „Tam se nebezpečně zvedla hladiny říčky a z důvodu zachování bezpečnosti a možných dalších dešťů byla zvolena dobrovolná evakuace. Nic takového, co by hrozilo na životech, můžeme tomu spíš říct přesun těch lidí,“ řekl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Děti ze dvou evakuovaných táborů záchranáři ubytovali v kulturním domě v Hoštejně. „Děti tady zůstanou minimálně do rána, uvidíme, situaci budeme sledovat. A jestli se budou moct vrátit zpátky do tábora, nebo jestli se tábory budou muset zrušit, to si budou muset rozhodnout,“ sdělil Českému rozhlasu starosta Hoštejna Jan Kunčar.

Děti z evakuovaných táborů skončily v kulturním domě v Hoštejně na Šumpersku | Foto: Monika Tomášková

Značné škody způsobily silné deště na jižní Moravě. Nejvíce ohroženo bylo Rosicko a Ivančicko. V Zastávce u Brna voda vyplavila knihovnu. Nejhorší situace je ale pravděpodobně v Rosicích u Brna, kde voda vyplavila fotbalový stadion. Ve strojovně stadionu zůstal asi metr vody.

V Rosicích u Brna voda zaplavila zimní stadion | Foto: Tomáš Jelen

Vydatné deště zvedly hladiny řek na Chrudimsku. Ve Svratouchu spadlo za odpoledne 130 litrů vody na metr čtvereční. Takové deště místní nepamatují. Vodohospodáři v podvečer vyhlásili na Novohradce v Luži třetí povodňový stupeň. Její hladina rychle stoupla o půl druhého metru.

Novohradka vyplavila některé zahrady u řeky. Na kritických místech hasiči postavili val z pytlů naplněných pískem. Hlídají, aby případné roští a popadané stromy neucpaly koryto řeky pod mostem. V oblasti už přestává pršet a hladina řeky pomalu klesá.

V obci Svídnice na Rychnovsku voda během chvíle vytopila šest domů. „Během deseti minut přišly kroupy velikosti dvacetikoruny. Pak přišlo všechno z polí,“ říká tamní dobrovolný hasič Pavel Vrba.

Místní už začali s odklízením škod. „Šlo to spíš do sklepů, ta spodní voda, a na zahrady. Snažíme se to tady odstraňovat těžkou technikou,“ vysvětluje Vrba.

Silné bouřky omezily provoz na některých železničních tratích. Víc než hodinu vlaky nejezdily mezi Ústím nad Orlicí a Dlouhou Třebovou na hlavním koridoru mezi Prahou a Brnem. Některé vlaky jely odklonem přes Havlíčkův Brod. Uzavřený úsek už dráhy opět zprovoznily a vlaky tam jezdí s omezením.

Kvůli špatnému počasí ale vlaky stále nejezdí mezi Brnem a Českými Budějovicemi. Mezi Střelicemi a Tetčicemi železničáři odklízejí zaplavenou trať. Provoz by měli obnovit kolem půlnoci.

Silné bouřky komplikují provoz na železnici. Vlaky nejezdí mezi Brnem a Českými Budějovicemi

Číst článek

Výstraha před silnými bouřkami platí pro celé Česko až do večera. V noci budou bouřky slábnout, ojediněle se ale mohou objevit i v pondělí, a to hlavně na východě a severovýchodě republiky.

Vyplavené zahrady v obci Svídnice na Rychnovsku | Foto: Martin Pařízek

ČRo, mta, Andrea Kratochvílová, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme