Armáda zprovoznila muniční sklad v Květné, převeze sem munici z Vrbětic

Armáda zprovoznila zakonzervovaný muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam by měla být převezena část munice z vybuchlého skladu u Vrbětic na Zlínsku. V úterý ho navštíví ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Na místě chce jednat se starosty okolních obcí a hejtmanem kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: Pardubický kraj

Sklad v Květné začal podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka střežit omezený počet vojáků. Než bude moci armáda munici z Vrbětic převézt, musí tam ustat výbuchy a pyrotechnici chtějí překontrolovat každý kus munice, která má zamířit na Svitavsko.

V Květné byl muniční sklad desítky let, zrušen byl teprve loni. Poté, co ve Vrběticích explodovaly desítky tun munice, má teď část obyvatel Květné a okolních obcí ze znovuobnovení provozu obavy.

Starostové z oblasti i pardubické hejtmanství požadují po státu, aby garantoval bezpečnost uložené munice a evidenci jejího množství a druhu.

Nesmí být překročena minimální vzdálenost pro jednotlivá skladiště nebo skladována neznámá a neprověřená munice. Příjem, skladování, výdej a manipulaci musí provádět příslušníci armády nebo policie. Na místě by podle nich měla být také vybavená profesionální hasičská jednotka.

Munice by měla být v Květné nanejvýš do konce příštího roku, pak by areál mělo převzít ministerstvo vnitra.

Armáda začíná naplno střežit areál muničního skladu u Vrbětic

Číst článek

Ostrahu areálu ve Vrběticích podle ministra Stropnického v současné chvíli zabezpečuje asi 200 vojáků, na místě je také obrněnec Pandur a vozy s nočním viděním.

„Na místě je jeden Pandur a několik vozů Iveco. Je to především proto, že se tím zdokonaluje ona potřebná komunikace. Tyto prostředky také disponují nočním viděním. Tím se ostraha zase povýší řádově o stupeň výš.“

U Vrbětic bude působit také ministrův poradce generál Bohuslav Dvořák, který bude především sbírat žádosti místních občanů o odškodnění. Ministr obrany také upozornil na to, že k dnešnímu dni má ve funkci skončit ředitel pobočky Vojenského technického ústavu ve Slavičíně, který podle něj odváděl nekvalitní práci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme