Provize za pojištění někdy vyjdou klienty draho, novela to chce změnit

Politická šarvátka ve vládní koalici vyvolaná různými názory na novelu zákona o pojišťovnictví upozornila na provize zprostředkovatelů pojistek. Ty jsou vysoké a platí je klient pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka RGBStock

Podle údajů České národní banky dosáhly provize všech zprostředkovatelů životního pojištění za loňský rok 7 miliard 135 milionů korun.

Hodnota provize jednotlivých zprostředkovatelů záleží na druhu pojištění, které si klient vybral. A na tom, jak je ten který produkt drahý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprostředkovatelské provize a snahy o tzv. přepojišťování klientů, které zaměstnávají politiky, zaujaly i redaktorku ČRo Jitku Hanžlovou

Může se pohybovat ve výši 90 nebo 100 procent ročního pojistného. Ale může být i vyšší, hlavně pokud jde o investiční nebo spořicí pojištění, uzavřené třeba na 30 let.

„Odměna může dosáhnout u některých druhů pojistek opravdu až 200 procent ročního pojistného,“ vysvětlil předseda představenstva Fincentra Petr Stuchlík.

To znamená, že první dva roky klient v podstatě platí jen provizi. Ovšem její výše není ten hlavní nebo jediný problém.

Nebezpečí číhá, pokud se právě během prvních dvou let nechá klient přesvědčit, aby pojistku změnil, pak vlastně nemá žádný výnos, protože celou tu dobu platil náklady.

Pojišťovny loni vybraly na pojistném životního pojištění 46,1 miliardy Kč, tedy o 0,7 procenta méně než v roce 2013. Pokles se zrychlil v letošním roce, kdy trh za první čtvrtletí klesl o zhruba tři procenta na 11,4 miliardy Kč.
Pramen: ČTK

Snaha o snížení maximální odměny

A to by chtěl změnit právě návrh sociálnědemokratického poslance Ladislava Šincla, který chce snížit a zastropovat maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům a částku, o níž se provize sníží, připsat pojištěným lidem do výnosů.

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

V důvodové zprávě odhaduje, že by to mohlo být ročně přes 4 miliardy korun. Například centrální banka je zastáncem takzvané časové regulace.

„Zatímco cenovou regulaci nepodporujeme, tak jsme naopak zastánci rovnoměrného rozložení zprostředkovatelských provizí v čase,“ popsala mluvčí ČNB Kateřina Bartůšková.

„To by totiž podle nás mohlo omezit tzv. přesmlouvávání u smluv zejména životního pojištění, ke kterému dochází ze strany zprostředkovatelů za účelem obdržení další provize.“

Novela má i odpůrce

Pozměňovací návrh kritizoval ministr financí za ANO Andrej Babiš a vyjadřují se k němu i různí odborníci.

Například Jiří Paták, výkonný ředitel serveru Chytrý Honza, si myslí, že novela zákona a onen sporný pozměňovací návrh zvýhodňuje velké pojišťovny oproti malým pojišťovnám a zprostředkovatelům.

„Zákon se snaží zabránit tzv. přepojišťování. Ale to, jak je dnes navržen, tak sice zabrání přepojišťování ze strany zprostředkovatelů, ale nezabrání přepojišťování ze strany pojišťoven," tvrdí.

„Každý z nás zná příběhy, kdy nás navštíví pojišťovák z konkrétní pojišťovny a tvrdí nám, že nějaká pojistka, kterou aktuálně máme, už je zastaralá a snaží se ji nahradit pojistkou novou,“ připomněl Paták.

S podobou novely zákona nesouhlasí ani Unie společností finančního zprostředkování a poradenství. Podporuje vládní návrh, který prošel připomínkami odborné veřejnosti.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme