NKÚ: Česku hrozí, že nevyčerpá z eurofondů až přes 100 miliard korun

Česká republika může přijít až o 105 miliard korun z evropských fondů, upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Končí totiž programové období a rozjíždí se nové. V čerpání peněz z eurofondů patří Česko dlouhodobě k nejpomalejším zemím unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka RGBStock

„Ještě to období není uzavřeno. V současné době se odhady pohybují v rozpětí 35 až 105 miliard korun. Náš zpřesněný odhad uvádí částku přes 40 miliard korun,“ upřesnil prezident NKÚ Miloslav Kala.

Pokud peníze nebudou k dispozici, hrozí komplikace. „Znamená to, že nepostavíme nějaké projekty, nespravíme nějaké silnice, neprofinancujeme školství nebo další věci a o tu částku nevratně přijdeme, což je určitě škoda,“ přiblížil Kala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česku podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že nevyčerpá z eurofondů až přes 100 miliard korun

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD je nutné hledat příčiny už při zahájení čerpání z eurofondů před několika lety. Tehdy se prý všechno zpozdilo.

„My jsme se tomu teď snažili předejít, to znamená, že máme schváleny všechny operační programy, rozjíždí se první výzvy. Naším cílem je, aby se neopakovalo to, co se odehrálo v minulém období,“ prohlásil.

„Číslo, které zveřejnil NKÚ, se týká potenciálního nedočerpání za celé období. Není to tedy částka, která by se neměla dočerpat letos, ale je to součet tří částek – částky, která se nedočerpala předloni, částky, která se nedočerpala loni, a částky, která se nedočerpá letos,“ vysvětlil Sobotka.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které má dotace na starosti, zatím závěry Nejvyššího kontrolního úřadu nekomentovalo.

NKÚ také oznámil, že Česko získalo za 10 let v Evropské unii z eurofondů více peněz, než kolik přispělo. „Evropa Českou republiku podpořila více než 410 miliardami korun,“ dodal Kala.

Vývoj tzv. čisté pozice (rozdíly mezi příjmy z EU a odvody do ní) ČR | Foto: ČTK

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme