Španělský duchovní nakažený ebolou zemřel, je první obětí viru v Evropě

V Madridu zemřel španělský kněz Miguel Pajares, který se v Libérii nakazil ebolou. Stal se tak první evropskou obětí současné epidemie krvácivé horečky v západní Africe. Spojené státy mezi tím schválily vývoz nového experimentálního léku proti ebole.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělští zdravotníci přepravují do nemocnice kněze, který se v západní Africe nakazil ebolou

Španělští zdravotníci přepravují do nemocnice kněze, který se v západní Africe nakazil ebolou | Zdroj: Reuters

Pětasedmdesátiletého Pajarese španělské úřady evakuovaly z Afriky za přísných bezpečnostních podmínek minulý týden a umístily ho do izolace v madridské nemocnici.

V neděli lékaři rozhodli o jeho léčbě experimentálním medikamentem ZMapp, který podle všeho pomohl k zotavení dvojice nakažených Američanů. Španělského misionáře ale nezachránil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnoval Radiožurnál v odpoledním vysílání s hlavním epidemiologem Armády ČR Liborem Píšou

Nynější epidemie je podle Světové zdravotnické organizace nejhorší od chvíle, kdy byla ebola před téměř 40 lety poprvé identifikována u člověka. Od února v Guinejském zálivu podlehlo smrtelné virové nemoci už přes tisíc lidí.

"Pokud jsme dosud neudělali v zápase s virem dost, omlouvám se vám za to," pokorně oslovila vytížené liberijské zdravotníky prezidentka země Ellen Sirleafová a následně požádala o lék amerického lídra Baracka Obamu, navzdory rizikům spojeným s nevyzkoušenou látkou.

Chabě vybavené liberijské zdravotnictví je totiž kvůli snaze o zastavení epidemie paralyzované. Ebole letos v Africe podlehlo přes 50 procent nakažených. Největší počet úmrtí za uplynulé tři dny ohlásila právě Libérie, kde zemřelo 29 lidí.

Odborníci zřejmě našli 'pacienta nula'

Novou naději teď přinesla i zpráva o tom, že se expertům údajně podařilo vypátrat prvního nakaženého člověka, který byl na začátku současné epidemie. Malý chlapec v Guineji zemřel loni v prosinci brzy poté, co onemocněl.

Podle hlavního epidemiologa Armády ČR Libora Píši teď bude důležité zjistit, jak se takzvaný pacient nula nakazil.

„Z hlediska současné epidemie to až tako významné není, protože primární zdroj už nehraje roli, neboť zdrojem je v tuto chvíli člověk. Je to samozřejmě významné z hlediska potenciálních budoucích epidemií najít zdroj v přírodě a pokusit se ho eliminovat,“ vysvětlil Píša ve vysílání Radiožurnálu.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme