V Německu se případ eboly nepotvrdil, podezření má nově také Rakousko

Další podezření na onemocnění ebolou v Německu se nepotvrdilo. Dnes dopoledne se na berlínské pobočce úřadu práce ve čtvrti Prenzlauer Berg zhroutila žena ze západní Afriky. Přiznala, že byla v kontaktu s osobou, která byla nakažená krvácivou horečkou. Podle předběžných vyšetření, která lékaři provedli, se ale o ebolu nejedná. Dva pacienti s podezřením na smrtící virus jsou nyní hospitalizováni v Rakousku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté před uzavřenou budovou úřadu práce v Berlíně, kde zkolabovala žena, u níž je podezření na ebolu. 19. 8. 2014

Policisté před uzavřenou budovou úřadu práce v Berlíně, kde zkolabovala žena, u níž je podezření na ebolu. 19. 8. 2014 | Zdroj: Reuters

Údajně německá občanka se na úřadu zhroutila kvůli problémům s krevním oběhem. Lékařům pak sama přiznala, že se vrátila ze západní Afriky, kde se dostala do kontaktu s nakaženou osobou.

Podle zasahujících lékařů a také hasičů vykazovala žena typické znaky onemocnění. Předběžná vyšetření, která lékaři provedli, však onemocnění nepotvrdila.

Lékaři z nemocnice Charité oznámili, že žena s velkou pravděpodobností onemocněla infekcí střeva a žaludku. 100procentní jistotu přinesou až výsledky krevních testů.

Budova úřadu byla několik hodin uzavřena

30letá žena byla převezena do karantény v berlínské nemocnici na severozápadě města. Spolu s ní museli do nemocnice i dva lidé, se kterými na úřadu práce přišla do kontaktu.

Žena se zhroutila ve druhém patře. Lidé, kteří navštívili pouze první patro úřadu, mohli kolem poledne odejít, ostatní museli v budově z preventivních důvodů zůstat o několik hodin déle.

V Německu to není první podezření na ebolu. Podobný poplach zažil už před týdnem Hamburk, ani tam se podezření nepotvrdilo.

V této pobočce úřadu práce v Berlíně se zhroutila 30letá žena, je u ní podezření na ebolu | Foto: Pavel Polák

Kdyby se podezření na nákazu objevilo i v Česku, zdejší úřady by postupovaly podobně jako ty německé.

„Spustil by se tady mechanismus, který se spustil už v Berlíně, to znamená záchranná služba, izolace pacienta, epidemiologická služba, vyhledání kontaktů a následující opatření v ohnisku nákazy,“ popisuje hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Ebole už podlehlo více než 1200 lidí, nakažených je přes 2240. Nemoc se šíří ve čtyřech afrických státech - v Libérii, Nigérii, Sieře Leoně a Guineji

Podle epidemioložky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové ale v Česku není důvod k obavám, a to ani v případě, že by se nákaza ebolou u ženy v Berlíně prokázala.

„Pochybuji, že by někdo z českých obyvatel byl přímo na tom úřadu práce v Německu, aby se mohl od té pacientky nakazit,“ říká a dodává:

„A jistě německý orgán ochrany veřejného zdraví, který tam mají stejně jako u nás, vytipovává, kde všude se ta žena pohybovala a zajišťuje všechny kontakty s ní. Pro nás to neznamená vůbec žádné zvýšené riziko.“

Podezření na ebolu je i v dalších evropských státech

Krvácivé horečky se obávají ale i další evropské státy. Podezření má momentálně Rakousko i Španělsko.

V Rakousku jde o dva Nigerijce, kteří vykazují příznaky nemoci. Lékaři je proto umístili do izolace, odebrali jim krev a tu teď testují, výsledky zřejmě budou zítra.

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce poslat humanitární pomoc do čtyř postižených afrických zemí. Tam se totiž za poslední týden objevilo 114 nových případů. Mělo by jít o zásilky potravin pro lidi, kteří kvůli nákaze nemohou opustit své domovy, aby si nakoupili, nebo třeba pro ty, kteří žijí v izolaci v nemocnicích.

Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že v Nigérii a Guineji se objevily určité známky zlepšení. Další detaily neprozradila. Instituce se ale snaží zmírnit paniku z šíření epidemie. Podle ní je zbytečné rušit do postižených zemí letecké spoje.

„Letecké společnosti by si měly uvědomit, jaký ekonomický dopad mohou mít tato opatření na země, které jsou už tak kvůli epidemii v tíživé situaci. Riziko, že se nemoc bude šířit leteckou dopravou, je velmi malé. Ebola se nepřenáší vzduchem, ale tělesným kontaktem a tělesnými tekutinami,“ říká doktorka Isabelle Nuttall z WHO.

To je reakce třeba na Keňu, která odmítá přijímat lety ze západní Afriky a nechce do země vpustit lidi cestující ze zasaženého regionu.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák, Pavlína Nečásková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme