Pětibojař Svoboda se po zranění vrací k závodění. Jsem psychicky silný, říká

Pětibojař David Svoboda patnáct měsíců nezávodil a ani mu to nijak zvlášť nevadilo. Olympijský vítěz z Londýna měl tak dlouhou pauzu kvůli problémům s bércovými svaly, které už ale skoro odezněly. I díky lepšímu zdravotnímu stavu se chystá na první ostrý start od května 2013, kdy začala jeho nucená dovolená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pětibojař David Svoboda se připravuje na trénink

Pětibojař David Svoboda se připravuje na trénink | Foto: Štěpán Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

„Musím se přiznat, že mi závody zase tolik nechyběly. Chybělo mi samotné běhání a trénování na sto procent, protože všech pět disciplín mě baví. Nemohl jsem do toho jít naplno, musel jsem se hlídat, což mě mrzelo,“ prozrazuje Svoboda.

Když se ale o zranění dozvěděl, tak se musel dlouho smiřovat s tím, že nebude závodit. „Když se ale zpětně ohlédnu, tak mi přestávka nevadila. Spíše naopak,“ přiznává moderní desetibojař.

Přehrát

00:00 / 00:00

Davida Svobodu před odjezdem na MS navštívil Štěpán Pokorný

Svoboda se v plné zátěži chystá na svůj další šampionát na pražské Julisce. Od trenéra Jakuba Kučery má jiný plán než ostatní členové reprezentace, kteří jedou do Varšavy, ale to je pochopitelné, vzhledem k tomu, že zdraví není ještě úplně stoprocentní.

I z toho důvodu nejlepší český závodník nenastoupí do indivudálního závodu, ale pouze do mužské štafety s Janem Kufem. To ale Svobodovi nevadí, protože zatím ani nepomyslel na boj mezi jednotlivci.

„Ani mě to nenapadlo. Nevím, jak moc byl pozitivní a optimistický trenér. Od doby, co se problémy objevily, jsem doufal, že bych mohl na mistrovství Evropy i světa zasáhnout alespoň do jedné ze štafet. Na Evropě se mi to ještě nepoštěstilo, zdravý jsem byl, ale nebyl jsem připravený. Teď už mám něco natrénováno, jsem rád, že mi to vyšlo aspoň na světovém šampionátu,“ říká Svoboda.

Na závody se už těší

Z jeho projevu je zřejmé, že je v naprosté psychické pohodě a že se na závody, které mu prý nechyběly, dost těší. A podle svých slov dlouho takhle čistou hlavu neměl.

„Hlava je úplně v pořádku, nacházím se v ideálním psychickém rozpoložení, mockrát v životě jsem to nezažil. Na druhou stranu mám limit ve zdraví, až se sejde obojí, tak to bude jako v Londýně. Už se nemůžu dočkat,“ dodává Svoboda, který do Varšavy odletí v pondělí. Zbytek reprezentace o den dříve.

Mistrovství světa v moderním pětiboji je na programu od 1. do 9. září.

Štěpán Pokorný, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme