Pietní akt před budovou ČRo připomíná výročí srpnových událostí 1968

Připomenout si 46. výročí srpnových událostí roku 1968 mohou dnes lidé před budovou Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Pietní akt k uctění památky těch, kteří zahynuli při okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy, začal v 11 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pietní shromáždění u příležitosti 45. výročí událostí srpna 1968

pietní shromáždění u příležitosti 45. výročí událostí srpna 1968 | Foto: Šárka Ševčíková

Někdejší Československý rozhlas byl pro mnohé v prvních hodinách okupace hlavním zdrojem informací. To připomněl i současný generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

„Myslím, že kdyby neexistovalo slovo veřejnoprávní a neznali bychom ho z Německa, tak to, co se odehrávalo na vlnách Československého rozhlasu v roce 1968, to byla skutečně služba veřejnosti a zejména 21. srpna v noci a poté také ty další dny,“ uvedl Duhan ještě před začátkem dnešní piety.

Podle něj je letošní připomínka srpnové okupace zvlášť významná s přihlédnutím ke konfliktům mezi Ruskem a Ukrajinou, Izraelem a Palestinou nebo bojům v Iráku.

„Uvědomuji si v této souvislosti jednu věc – to, že vybojovat svobodu je běh na dlouhou trať, trvá to léta, možná desítky let, ale přijít o svobodu, na to stačí několik málo minut. A to je den 21. srpna 1968. A o tom bychom měli mluvit,“ připomněl Duhan.

Kromě něj se vzpomínkové akce účastní i pamětníci srpnových dní, zástupci armády či ústavní činitelé.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme