Pomoc jsme už na východní Ukrajinu dodali, tvrdí Rusko. Kamiony se vrátily

Kolona ruských kamionů, které do Luhanska na východě Ukrajiny údajně dovezly ruskou humanitární pomoc, se vrátila zpět do Ruska. Oznámila to dnes agentura Interfax, podle níž jsou východoukrajinští povstalci ochotni postarat se o další distribuci nákladu. O skupinách ruských kamionů, přejíždějících přes rusko-ukrajinský přechod Doněck-Izvaryne, informovali i další reportéři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský konvoj s humanitární pomocí na hranicích s Ukrajinou

Ruský konvoj s humanitární pomocí na hranicích s Ukrajinou | Zdroj: Reuters

Ruské ministerstvo zahraničí dodávku pomoci potvrdilo. Vyjádřilo zároveň ochotu nadále pokračovat ve spolupráci s Mezinárodním výborem Červeného kříže při poskytování pomoci pro obyvatelstvo jihovýchodní Ukrajiny.

„Vyjadřujeme spokojenost s tím, že ruská humanitární pomoc byla dopravena na místo určení. Řídili jsme se výlučně cílem pomoci potřebným civilistům a od obyvatel Luhanska jsme dostali množství poděkování," uvedla ruská diplomacie v prohlášení, ze kterého citovala agentura ITAR-TASS.

Při zpáteční cestě kolona údajně do Ruska odvezla zařízení z ukrajinských zbrojovek. Řekl to dnes mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Připustil ale, že ukrajinští pohraničníci a celníci nemohli ruské vozy zkontrolovat.

Rusové podle prohlášení ve všech etapách přípravy a provedení akce těsně spolupracovali s vedením a pracovníky Mezinárodního výboru Červeného kříže a „pečlivě plnili jejich doporučení“.

Kyjev a Západ protestují

Mezinárodní výbor Červeného kříže se podle Moskvy předvedl jako zodpovědný partner. Prohlášení ale pominulo protesty, které proti ruské akci vyjádřil Kyjev a Západ.

Ruská kolona na Ukrajinu vjela v pátek, když Moskva oznámila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kamiony na Ukrajinu vjely bez svolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Červeného kříže. Pak vyložily náklad v Luhansku, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám.

Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i "přímé intervence". Postup Ruska kritizovali také západní představitelé, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy a německé kancléřky Angely Merkelové.

Moskva výtky odmítla s poukazem na humanitární situaci v Luhansku. Město je 20 dnů v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.

ČTK, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme