Nejistota a prázdno, vzpomíná po roce jeden z Čechů unesených v Libanonu

Je to rok, co v Libanonu zmizela pětice Čechů. V zajetí muži strávili 200 dní. Kdo je unesl, není zatím jasné. Několikrát je vyslýchala policie, zatím jim ale neukázala žádnou fotku, která by jim připomínala únosce. Stejně tak zůstávají otazníky nad tím, proč pětice do Libanonu vůbec jela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Homsi

Adam Homsi | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Nejvíce si vzpomínám na ten promarněný čas, kdy nevíte, jestli se vrátíte, jak to vůbec dopadne. Prostě člověk má takovou nejistotu a takové prázdno,“ říká tmavovlasý překladatel z arabštiny Adam Homsi. Při rozhovoru pečlivě volí slova. Doteď se prý z únosu vzpamatovává a doteď kvůli tomu má dluhy.

Stejně jako Miroslav Dobeš, který opustil po návratu z Libanonu jindřichohradeckou televizi a teď se živí jako realitní makléř. „Skutečně, finanční problémy mám a pevně doufám, že se z nich dostanu. Ale bude to trvat roky,“ poznamenává.

Přehrát

00:00 / 00:00

V příběhu hrálo roli několik tajných služeb, připomíná Markéta Chaloupská

Muži zmizeli před rokem v libanonském údolí Bikáa. Tamní policie tam tehdy našla jen auto s libanonskou poznávací značkou a jejich věcmi. Kdo je unesl, policie zatím neví. Policie uneseným sice ukázala asi sto padesát fotek, nikoho na nich ale nepoznali, říká Dobeš. „Jsem si naprosto jistý, že na těch fotografiích nebyl nikdo z únosců.“

Mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová bez dalších podrobností říká, že prověřování pokračuje: „Prověřování tohoto případu nadále pokračuje, ale není nic, co bychom v tuto chvíli mohli zveřejnit.“

V kauze se kromě Fajáda se objevuje i jméno Marábí

Na svobodě jsou muži od února, a to výměnou za libanonského agenta zadržovaného v Česku Alího Fajáda. Že byli muži uneseni právě kvůli němu, se policii zatím jeví jako nejpravděpodobnější.

Pět Čechů, kteří loni zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku | Foto: Policie ČR, koláž Český rozhlas

I když advokát Jan Švarc, který byl také mezi unesenými, přišel teď s jiným vysvětlením. Podle něj pětici někdo unesl kvůli dalšímu muži tehdy zadržovanému v Česku - Chalídovi el Marábímu. Ten byl spolu s Fajádem podezřívaný z nelegálního obchodu se zbraněmi a také nebyl vydán do USA.

„Důvod, proč se ten únos stal, byl kvůli Marábímu, protože víme, kdo je v jeho rodině. Jde o velmi vlivnou osobu v určitém státě,“ říká bez dalších podrobností ve své kanceláři v centru Prahy advokát Švarc.

Ať už to bylo z únosem jakkoliv, jedno je jisté. Minimálně někteří z pětice se z toho dosud nevzpamatovali.

„Přiznám se, že mě neustále vzpomínky a hlavně vzpomínky na pocity, které jsem tam měl, pronásledují ve snu i během dne, a můžu říci, že i po tom roce to u mě funguje,“ říká Dobeš.

Samotná cesta pětice do Libanonu, únos i zajetí je dodnes plné nejasností. Například nikdo neřekl, proč skupinu doprovázel vojenský agent Martin Psík. A vzhledem k tomu, že v příběhu hrálo roli několik tajných služeb, se pravdu už stejně asi nikdo nedozví.

Adam Homsi v rozhovoru s Markétou Chaloupskou | Foto: Khalil Baalbaki

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme