Začala rozsáhlá oprava pražského Rudolfina. Bude trvat dva roky

Dvořákovou síní i Dvoranou pražského Rudolfina se vznáší prach. V Rudolfinu začala rekonstrukce celé budovy, která bude trvat 2 roky. Dělníci během ní postupně předělají Dvořákovu síň, Dvoranu, Sukovu síň, Sloupový sál, Galerii i zázemí zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum se začalo opravovat

Rudolfinum se začalo opravovat | Zdroj: ČTK

Nové Rudolfinum chce přilákat mnohem více návštěvníků, kteří budou moci trávit více času nejen na koncertech a výstavách. Vznikne například nová restaurace a rozšířená kavárna s knihovnou.

Pražské Rudolfinum se změnilo k nepoznání. Podlahy jsou pokryté deskami, dveře jsou vysazené z pantů a všude kolem pobíhají desítky dělníků. Rozsáhlá rekonstrukce, která začala v červenci, byla už opravdu potřeba.

„Od poslední rekonstrukce Karla Pragera uběhlo zhruba 25 let. Je třeba spoustu dožilých stavebních souborů obnovit, ať už se jedná o technologie typu požárního a jiného zabezpečení,“ vysvětluje projektový manažer Lukáš Duchek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V opravovaném Rudolfinu natáčela reportérka Klára Fleyberková

Na pódiu Dvořákovy síně stojí několik mužů se štětkami. Nový nátěr dostane i unikátní jeviště vybavené speciálními štěrbinami, jimiž proudí vzduch. Sami hudebníci mu totiž dávají pořádně zabrat.

„Muzikanti si při svém hraní, zvlášť na violoncella a basy, do toho pódia opírají nástroje. Už jsme ho po těch 25 letech měli lidově řečeno rozpíchané, vznikaly tam ošklivé černé kotouče. Na nejvíc poničené části, po které se jezdilo klavírem, byla podlaha různě rozpraskaná a vrzala. Dávají se tam nové kusy, jinak se ta podlaha většinou jenom zbrousí a pódium se znova nalakuje,“ popisuje Duchek.

Podlaha byla ale poškozena v celém sále, proto se teď kompletně vyměňuje. Na zemi leží kusy linolea, které ji provizorně zakrývají. Z Dvořákovy síně zmizely také všechny sedačky. Ty jsou v řadách složené ve foyer a pod igelitem čekají na svou opravu.

„Když se na ně podíváme, sedákům ani zádům v podstatě nic není. Dochází tam k opotřebování třeba na područkách. Když už je máme venku, necháme samozřejmě ta odrbaná místa rovnou přečalounit,“ hladí Duchek vlněný potah.

Rekonstrukce Dvořákovy síně | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Výraznými změnami teď prochází i Dvorana. Velkorysý prostor se stropním prosvětlením, ze kterého se zatím jen chodívá do kavárny nebo na výstavy do galerie, by měl do budoucna ožít. Tomu, aby se tu mohly konat různé akce, bránila hlavně všudypřítomná ozvěna.

Už v září budou Rudolfinem opět proudit návštěvníci. Dělníci, lešení i igelity zmizí a všudypřítomný rámus opět nahradí hudba. První koncert se v sále odehraje už 8. září, kdy začíná festival Dvořákova Praha.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme