Návštěvníci mají přístup do hornického skanzenu Mayrau už 20 let

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna zítra slaví dvacet let existence. Dlouhá desetiletí předtím tudy procházeli horníci než se spustili do 500 metrů hlubokého dolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hornický skanzen Mayrau

Hornický skanzen Mayrau | Foto: Ivana Veselková

Prostory tamního muzea si uchovávají atmosféru tvrdé a černé práce. Lidé si můžou projít klasickou prohlídku, která vede po trase havířů, kteří tudy skutečně v minulých desetiletích procházeli před sfáráním do dolu.

Trasa vede přes řetízkovou šatnu, sprchy a lampovnu až k jámovým budovám. Především je ale možné nahlédnout do několika míst, kam se doteď ještě nikdo nepodíval, a to ani horníci.

Jedná se o trafostanici, dispečink a prostor pod sprchami. Trafostanice zaujme hlavně elektrikáře, protože právě odtud šel proud do celé šachty. Dispečink sloužil jako takový velín, kde dispečer hlídal čerpání vody, větrání a viděl, kudy jezdí lokomotivy. Navíc se mohl speciálním drátovým spojením domlouvat s horníky v podzemí.

Prostor pod sprchami je v suterénu a budou tam k vidění veškeré vodní rozvody. Pokud chce horník těžit uhlí, tak musí zároveň čerpat ven vodu, která pak proudí do odkalovacích rybníků. V suterénu jsou také obrovské bojlery, kde se ohřívala voda na mytí pro horníky.

Pro návštěvníky bude kromě toho připravená vernisáž o historii skanzenu. Mezi 15. a 18. hodinou se navíc na Mayrovku sjedou historická vozidla. Nebudou chybět ani koncerty, například od 18 hodin vystoupí Beatles Revival.

Původně bylo na programu zítřejších oslav zprovoznění vlečky mezi Kladnem a Mayrovkou, kudy kdysi jezdívaly nákladní vlaky s uhlím. Nakonec se to ale nepovedlo a první jízda se uskuteční až 13. září, na Den horníků.

Kateřina Havránková, Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme