Závěr prázdnin přinesl i teploty pod nulou. Na řadě míst padly rekordy

Na šumavské Horské Kvildě dnes ráno naměřili meteorologové 4,2 stupně pod nulou, na Jizerce v Jizerských horách 2,8 stupně pod nulou a i jinde bylo chladněji, než bývá obvyklé. Na řadě míst padly teplotní rekordy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jinovatka

Jinovatka | Foto: stock exchange

Ochlazení se netýká jen dnešního rána. Třeba v neděli odpoledne na Božím Daru v Karlovarském kraji sněžilo, byť jen chvilku a sníh hned roztál.

Za chladnější počasí může jeden z dřívějších hurikánů. Ten – laicky řečeno – vytvořil podmínky pro rozšíření vyššího tlaku vzduchu. Pak je obvyklé, že slábne vítr a vzduch se ochladí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O teplotách dnešního rána i o předpovědi na nejbližší dny mluvila redaktorka Květa Moravcová

Výsledkem je, že zatímco na místech, kde ještě před několika týdny teploty neklesaly pod deset stupňů Celsia, byly nyní pod pěti stupni. „Byly podobně nízké jako v půlce května,“ poznamenal Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

V nejbližších dvou dnech meteorologové už takové chladno jako dnes neočekávají, i když mráz by se místy mohl objevit, zejména tam, kde mrzlo dnes, tedy na Šumavě nebo v Jizerských horách.

„Není vyloučeno, že v těch vyhlášených mrazových lokalitách by se mohly vyskytnout i mrazy, popřípadě přízemní mrazíky, pokud tam bude slábnout vítr a ubývat oblačnosti, což by mohlo být hlavně v noci na čtvrtek. Ale průměrná teplota v celé České republice by měla být ve čtvrtek zhruba o tři stupně vyšší než dnes,“ dodal Borovička.

Květa Moravcová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme