V Baton Rouge střílel bývalý voják námořní pěchoty. Prezident Obama vyzval zemi k jednotě

Americké úřady vyšetřují další případ střelby namířené proti policii. Útočník zastřelil ve městě Baton Rouge na jihovýchodě Spojených států tři policisty, další tři jsou zraněni. Poté byl střelec během přestřelky zabit. Policie ho identifikovala jako bývalého vojáka námořní pěchoty Gavina Longa. Muž pravděpodobně jednal sám a jeho motiv zatím není znám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní auto, na které střílel útočník ve městě Baton Rouge na jihovýchodě Spojených států

Policejní auto, na které střílel útočník ve městě Baton Rouge na jihovýchodě Spojených států | Zdroj: Reuters

Devětadvacetiletý černoch Gavin Long pocházel z Kansas City a byl velmi aktivním uživatelem sociálních sítích. Pod pseudonymem „Cosmo Setepentra“ si na internetu často stěžoval na chování policie vůči Afroameričanům.

„Musíte se bránit,“ vybízel na jednom ze svých videí, které se objevilo na serveru YouTube přibližně před týdnem.

Média proto spekulují, jestli útok proti policistům v Baton Rouge nemá spojitost se dvěma nedávnými případy.

Začátkem července policie v louisianské metropoli zastřelila za nejasných okolností černocha Altona Sterlinga. Jeho smrt vyvolala po celých Spojených státech protesty proti chování policie vůči černochům. Před týdnem pak střelec v Dallasu během demonstrace proti událostem v Baton Rouge zastřelil pět policistů.

Prezident Barack Obama se včera snažil uklidnit znepokojené obyvatele. Američany vyzval k jednotě a apeloval na ně, aby se vyvarovali sporů a vyhrocené rétoriky.

Útoky na strážce pořádku jsou podle Obamy činy zbabělců a nelze nijak ospravedlnit. „Musíme se zklidnit ve svých vyjádřeních a všichni otevřít svá srdce,“ uvedl Obama.

K incidentu došlo krátce před devátou hodinou ráno místního času (kolem 16.00 SELČ) u čerpací stanice na louisianské dálnici Airline Highway. Policie podle zdroje CNN obdržela hlášení o „podezřelé osobě“, která kráčí po dálnici s útočnou puškou. Když policisté dorazili na místo, muž začal střílet.

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme