Pokus o puč je v troskách. Mnozí Turci oslavují, jiní se bojí

Vlivný turecký kazatel Fethullah Gülen obvinil prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, že pokus o převrat zinscenoval. Podobně o událostech uvažují i mnozí další Turci. Podle vlády je ale strůjcem převratu naopak právě Gülen, který žije v exilu ve Spojených státech. Ankara chce do Washingtonu poslat oficiální žádost o jeho vydání. V Istanbulu se mezitím oslavuje zmaření vojenského puče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci prezidenta Erdogana na náměstí Taksim v Istanbulu

Stoupenci prezidenta Erdogana na náměstí Taksim v Istanbulu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Je druhý večer po pokusu o vojenský převrat, při kterém zemřelo přes 300 lidí, a na pěší třídě Istiklal v centru Istanbulu lidé korzují jako o každém běžném víkendu. Hned o kousek dál, na náměstí Taksim, ale vládne slavnostní atmosféra.

„Lidé slaví svůj úspěch. Turci dokázali opravdu zázrak. Zítra jdeme normálně do práce. Ale večer se sem zase vypravíme." Mehmet Ali pracuje ve spediční firmě. Jako jeden z mála lidí tady na náměstí mluví anglicky. „Policie a lidé vyšli do ulic a zastavili tanky. Turci teď zůstanou na náměstích, dokud nebude všechno skončené. Třeba ještě celý týden."

Uprostřed náměstí stojí autobus s mohutnými reproduktory, ze kterých se line oslavná píseň na prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana. V lese tureckých praporů vlaje i jedna syrská vlajka - ta opoziční. A Syřanů je v Istanbulu opravdu hodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco mnozí oslavují zmaření pokusu o převrat, jiní mají pochybnosti, zachytil atmosféru v Istanbulu zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Omar Choršíd je uprchlík ze syrského Aleppa. Žije tu už čtyři roky: „Chtěli jsme spolu s Turky oslavit jejich vítězství, radovat se s nimi a vyjádřit podporu Erdoğanovi. Naštěstí to dopadlo ve prospěch Turecka, a také všech blízkovýchodních zemí."

Portréty prezidenta na budově v Istanbulu | Foto: Reuters

Možná to byla jen prezidentova hra, míní oponenti

Na náměstí teď míří další davy s tureckými vlajkami a provolávají "allahu akbar". V nedaleké postranní uličce sedí u stolku v malé restauraci mladí kamarádi Sami a Arkan. Anglicky mluví bez problémů. Oslavy na náměstí Taksim je nelákají, prezidenta Erdoğana v lásce rozhodně nemají.

„Ti, kdo tam slaví, to jsou lidé bez vzdělání. Kdo umí přemýšlet, snaží se pochopit, co se tu vlastně děje. Možná je to celé jen Erdoğanova hra." Sami studuje na univerzitě geologii.

Arkan je student medicíny a svému kamarádovi přitakává: „Převrat je v rozporu s demokracií. Situace v Turecku ale zároveň není dobrá. S demokracií to tu půjde stále z kopce." Arkan nakonec přiznává, že už teď se o politice bojí bavit.

V letovisku Marmaris není napětí posledních dnů příliš znát | Foto: Reuters

Erdogan chce pokračovat v čistkách. Turky vyzývá, aby zůstali v ulicích

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme