Mitrochinův archiv odkrývá nové informace o KGB a Státní bezpečnosti v Československu

Za několik dnů si znovu připomeneme výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. A jak vyplývá z nově uveřejněných informací z archivu bývalého zaměstnance sovětské KGB, tato služba po vpádu armád vystupňovala aktivity na našem území a postupně znovu upevnila svoji pozici vůči zdejší Státní bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prokop Tomek

Prokop Tomek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Agenti KGB údajně před prvním výročím invaze, v srpnu ´69, zabránili tomu, aby se na protest upálil další člověk po vzoru Jana Palacha. Alespoň to stojí v záznamech někdejšího archiváře KGB Vasilije Mitrochina, který po konci studené války utekl na Západ. Takzvaný Mitrochinův archiv byl ve Velké Británii odtajněn nedávno.

Podle Prokopa Tomka z Vojenského historického ústavu nové pasáže celkem nic překvapivého o vztazích sovětské KGB a československé Státní bezpečnosti nepřináší. „Státní bezpečnost v Československu byla takovou poslušnou součástí KGB. Ale řada těch věcí nešla přes Státní bezpečnost, například nemohla sledovat špičky režimu, to jí prostě nebylo dovoleno. Tím se zabývala KGB.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Mitrochinově archivu mluvil historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu

„Zaujaly mě záznamy, které pokrývají aktivity, o nichž se z archivů naší Státní bezpečnosti nedozvíme nic. To je například právě sledování komunistických špiček v Československu. Jsou to věci určitě nové.“

V nových záznamech ale nenajdeme žádné velké rozpory mezi tím, co by StB dělala a co by se zároveň nelíbilo KGB. Například co se týče společných akcí a informací ze života Čechoslováků, které se v archivu našly. „Jsou v souladu s tím, jak StB opatřovala informace a evidentně vycházejí ze zdrojů Státní bezpečnosti, která je předávala KGB,“ dodává Tomek.

Problematikadruhých Palachů"

Prokop Tomek upozorňuje, že řada výpisků, které Mitrochin pořídil, jsou celkem v souladu s tím, co víme z archivu Státní bezpečnosti, ale například nelze potvrdit, jestli KGB opravdu rok po srpnové invazi zabránila „druhému Palachovi".

„Problematika následovníků Jana Palacha je složitá, protože byla celá řada lidí, kteří se k němu hlásili, celá řada demonstračních sebevražd. Těžko říct, kdo by tím byl přesně míněn. Nebyl jen Jan Palach, Jan Zajíc, těch lidí bylo mnohem víc. Mnohým se to podařilo, spáchat ten skutek, ale to už nebylo medializované a příliš se o nich nevědělo,“ říká Tomek.

Odtajněné materiály z takzvaného Mitrochinova archivu studuje v Británii v těchto dnech i zpravodaj ČRo Jiří Hošek a připravuje obsáhlejší reportáž o zatím nezveřejněných údajích, které se v záznamech bývalého pracovníka KGB dají najít.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme