S lanovkou na Sněžku se do Pece vrátili turisté, trápí je ale dlouhé fronty

Pec pod Sněžkou podle podnikatelů v turistickém ruchu toto léto ožila, a to díky nové lanovce na Sněžku, která je hlavním lákadlem regionu. Mnohé turisty ale překvapí čekací doba ve frontě, která bývá v exponovaných dnech dlouhá až 3 hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve frontě na novou lanovku na Sněžku stráví turisté někdy až tři hodiny

Ve frontě na novou lanovku na Sněžku stráví turisté někdy až tři hodiny | Foto: Mirko Kašpar

Nová lanovka vyveze z Pece pod Sněžkou v nejexponovanějších dnech na nejvyšší českou horu tisíce turistů.

Kapacita je stejná jako u staré lanovky, přesto čekací doby ve frontě mnohé překvapí.

„Určitě je nejlepší tam být do půl desáté ráno, kdy se fronta pohybuje maximálně kolem 20 minut. Špička nastává kolem desáté a jedenácté hodiny. Maximální fronta, kterou jsem viděl, byla dvě a půl až tři hodiny,“ popisuje taxikář Tomáš Sklenička, který vozí turisty na Růžovou horu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dlouhé fronty na novou lanovku na Sněžku se zajímala Hana Novotná

Lidé tedy čekají stejnou dobu, za kterou je možné na Sněžku vyjít Obřím dolem. Přesto je právě jízda lanovkou pro mnohé takové lákadlo, že frontu vystojí. Spokojení ale nejsou.

„Není mi to osobně milé. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že ochránci přírody jsou pro nás partnery, které musíme respektovat,“ říká starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek z ODS.

Lanovka na Sněžku je jediná v České republice, která sahá až do první zóny národního parku, tedy do unikátního biotopu, který je třeba chránit a není možné tam pouštět více turistů než dříve.

„Tím, že je kapacita lanovky omezená na stejnou přepravní kapacitu, jakou měla stará lanovka, a jen se zvýšil počet dnů, kdy lanovka může jezdit, se zátěž na vrchol Sněžky nezvyšuje, takže žádná další omezení neplánujeme. Na druhou stranu není možné to hodnotit po jedné sezoně,“ připomíná Jakub Kašpar z Krkonošského národního parku.

Kapacita lanovky se tedy snižovat nebude. Jisté ale je, že se ani nezvýší.

S lanovkou na Sněžku se do Pece vrátil život, turisty ale trápí dlouhé fronty | Foto: Mirko Kašpar

Simona Bartošová, Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme