WHO chce zákaz kouření e-cigaret ve veřejných budovách

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila zakázat kouření elektronických cigaret ve veřejných uzavřených prostorách. Podle některých názorů může být rizikové i pasivní kouření e-cigaret. Zakázat chce WHO také e-cigarety s ovocnými příchutěmi. Vyplývá to ze zprávy organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická cigareta

Elektronická cigareta | Zdroj: Reuters

Riziko kouření e-cigaret pro pasivní kuřáky sice zatím nebylo vědecky prokázáno, není ale ani jisté, že jsou bezpečné.

Elektronické cigarety sice neobsahují dehet a některé další chemické látky jako běžné cigarety, škodlivny v nich ale podle odborníků jsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O požadavku na zákaz e-cigaret ve veřejných budovách hovořila internistka z Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková

„Riziko pasivního kouření elektronických cigaret je velmi blízké nule,“ uklidňuje internistka z Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková.

Podle Králíkové je jich ale na trhu asi 500 druhů a jednotlivé se od sebe liší principem i látkami, které vydávají.

Chybí podle ní také regulace toho, jak mají být e-cigarety dostupné, a požadavky na kvalitu páry, kterou vyrábějí.

„Řada z nich je jen atraktivní formou terapie nikotinem,“ vysvětluje Králíková. Kuřáci elektronických cigaret tak dostávají do těla požadovaný nikotin, aniž by s tím byly spojené toxické látky.

Světová zdravotnická organizace ve své zprávě zároveň vyzvala, aby se přestaly prodávat e-cigarety s příchutí ovoce, sladkostí a alkoholických nápojů. „Náctiletí tyto příchutě mají rádi. Tento požadavek považuji za oprávněný,“ dodává Králíková.

WHO dále žádá země, které ratifikovaly Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, aby zvážily omezení reklam, propagace a finanční podpory e-cigaret.

Při propagaci elektronických cigaret by například jejich výrobci neměli mít dovoleno zdůrazňovat kladný vliv e-cigaret na lidské zdraví, neměli by tedy třeba tvrdit, že elektronické cigarety pomáhají lidem přestat kouřit.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme