Královéhradecká turistická sezóna je letos historicky nejlepší

Památky v Královéhradeckém kraji zažívají nejlepší sezónu za poslední roky. Někde počet turistů v porovnání s loňskem vzrostl dokonce o třetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrádek u Nechanic je jeden z mála zámků na našem území, který byl postaven v tudorovském stylu

Hrádek u Nechanic je jeden z mála zámků na našem území, který byl postaven v tudorovském stylu | Foto: Hrádek u Nechanic

Více lidí jezdí na hrady, zámky a také na vojenské pevnosti. Kromě tuzemských turistů přibylo i těch ze zahraničí.

„Letošní sezóna vypadá velmi dobře. Zdá se, že je nejlepší vůbec,“ hodnotí situaci Miroslav Vašata z historické vojenské pevnosti Josefov u Jaroměře.

„V devadesátých letech byla návštěvnost až 5000 za rok. Letos si myslíme, že překročíme 22 000 lidí,“ dodává.

Za větší návštěvnost může podle Miroslava Vašaty i lepší propagace celé historické pevnosti.

Více lidí ale dorazilo na většinu památek v Královéhradeckém kraji. Kastelán Hrádku u Nechanic Ivan Šenk tak vidí hlavní příčinu jinde.

„Myslím si, že v letošním roce se nám to zase pomaličku začíná lepšit. V loňském roce jsme si šáhli na dno a teď se lepší i ekonomika, takže je to takový odraz ve společnosti, že se začíná dařit a jezdit více na výlety,“ říká kastelán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Vaňura popisuje návštěvnost v Královehradeckém kraji

Na neogotický zámek jezdí zhruba o desetinu více lidí než v loňském roce. Rekordně vyšší návštěvnost pak hlásí pevnost ze 2. světové války Dobrošov nedaleko Náchoda.

„Zatím dosavadní vývoj návštěvnosti je velice kladný. Už od začátku sezóny duben – květen byly velice dobré návštěvnosti,“ popisuje správce pevnosti Josef Farář

Na přelomu července a srpna si na Dobrošov našlo cestu až 700 lidí denně. Více sem přijížděli i turisté ze zahraničí, hlavně z nedalekého Polska.

Letošní nadprůměrná sezóna tak kompenzuje předchozí roky, které byly velmi slabé.

Hlavní turistická sezóna skončí na většině míst 31. srpna. Až do konce října ale budou památky otevřené minimálně o víkendech.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme