Ruský humanitární konvoj dorazil k ukrajinské hranici. Tam se zatím zastavil

Konvoj s ruskou humanitární pomocí pro východní Ukrajinu se zastavil osm kilometrů od hraničního přechodu, který kontrolují proruští separatisté. Osádky kamionů tam podle agenturních zpráv začaly stavět stanový tábor. Kyjev spolu se Západem podezřívá Rusko, že pomoc je pouze zástěrkou pro vojenský zásah.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský humanitární konvoj dorazil bezprostředně k ukrajinským hranicím. Posádky údajně u hranic budují stanový tábor

Ruský humanitární konvoj dorazil bezprostředně k ukrajinským hranicím. Posádky údajně u hranic budují stanový tábor | Zdroj: Reuters

Zhruba 300 nákladních automobilů veze podle Moskvy několik tun zdravotních potřeb, potravin a léků. „Je trochu horko, ale jinak všechno funguje. Auta jsou také v pořádku. Vezeme pohanku, vodu nebo spací pytle. Já třeba převážím kondenzované mléko, ale jinak máme v různých autech různé věci,“ popisuje náklad jeden z řidičů ruského konvoje.

Podle zpravodaje BBC, který cestu kolony sleduje, se konvoj zastavil 28 kilometrů od ukrajinské hranice před ruským městem Doněck, které leží v rostovské oblasti a které je vzdálené 8 kilometrů od hraničního přechodu do Luhanska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský humanitární konvoj mířící na Ukrajinu se nedaleko hranic zastavil. Situaci sleduje moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín a také vojenský analytik Lukáš Visinger

„V této oblasti se stále bojuje a hranice není ze strany Ukrajiny kontrolovaná. Je to velký problém, že tam nemá ani kdo náklad převzít. Ukrajinské síly se tam vůbec nedostanou. Jsou tam pouze povstalci,“ upozorňuje zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín.

Konvoj odbočil z federální trasy Voroněž – Rostov na Donu a řidiči čekají na další pokyny. Bílé kamazy s návěsy stojí ve vojensky vyrovnaných řadách na louce. Posádky údajně u hranic budují stanový tábor.

„Teď se bude čekat na nějaké vyřizování formalit, což může trvat ještě několik dní. Teď se tam navíc údajně pohybují zástupci Mezinárodního červeného kříže, kteří by konvoj měli prověřovat,“ míní vojenský analytik Lukáš Visinger.

Tomáš Vlach, editor ČT a koordinátor humanitární společnosti Člověk v tísni, který je v těchto dnech ve východoukrajinském Charkovu, připomíná, že Mezinárodní červený kříž si vzal patronát nad konvojem.

Ruský humanitární konvoj mířící na Ukrajinu | Foto: Reuters

„Ale sami jeho pracovníci uvedli, že pokud ukrajinské úřady nezkontrolují náklad, nechtějí s tím mít nic společného,“ zdůrazňuje.

Ukrajina odmítá konvoj vpustit na své území bez kontroly nákladu a požaduje nezávislý dohled nad jeho distribucí obyvatelům válečné zóny, především Luhanské oblasti. S tím ale Rusko nesouhlasí. Ukrajinská armáda přitom už dříve oznámila, že pokud konvoj překročí hranice ilegálně, zablokuje ho.

„Ukrajinští politici, zvlášť vláda, je ostře proti tomu, aby se ruský konvoj dostal na ukrajinské území. Nejde tam jen o ten případný podvod, že by tam mohl být nějaký jiný materiál, ale jde i o efekt humanitární pomoci, která pochází z Ruska, což v podstatě podrývá autoritu ukrajinské vlády v oblasti,“ říká Tomáš Vlach.

V Moskvě a Kyjevě mají o kompromisním řešení jednat vyslanci Mezinárodního výboru Červeného kříže. Podle jejich názoru musí Rusko a Ukrajina vyřešit hraniční a celní procedury. Kyjevská vláda mezitím rozhodla o vyslání vlastní humanitární pomoci na východ země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace z východu Ukrajiny telefonoval do večerní publicistiky Rž Tomáš Vlach, editor ČT a koordinátor Člověka v tísni. Moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín přiblížil jednání ruského prezidenta Vladimira Putina na Krymu.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že Rusko udělá vše pro to, aby se zastavilo krveprolití na Ukrajině. Oznámil to na mimořádném zasedání ruské vlády na Krymu. Podrobněji se podle zpravodaje Martina Dorazína k problému humanitárního konvoje nevyjádřil.

„Putin na Krymu hovořil s poslanci a místními politiky. Zdůraznil, že Krym je a bude ruský. Oznámil rozvojové programy, zdůraznil, že poloostrov jako součást Ruska má právo na finance z federálních fondů,“ přiblížil zpravodaj.

Téměř 300 nákladních aut ruského humanitárního konvoje dorazilo k ukrajinské hranici v jihoruské rostovské oblasti | Foto: Reuters

Martin Dorazín, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme