O budoucnosti stromů na břehu Orlice v Hradci Králové rozhodnou následující dva měsíce

Povodí Labe dokončilo seznam pravidel pro posuzování stromů na břehu Orlice v Hradci Králové. Zohlednilo v něm připomínky, které měl k první verzi metodiky hradecký Magistrát. Během dvou následujících měsíců chce Povodí získat detailní rozbor stavu stromů. Internetovou petici proti kácení stromů u Orlice podpořilo přes 11 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soutok Labe a Orlice v Jiráskových sadech v Hradci Králové

Soutok Labe a Orlice v Jiráskových sadech v Hradci Králové | Foto: Jiřina Šmídová

Speciální skupinu odborníků, která má pro Povodí Labe vypracovat detailní posouzení všech stromů na břehu Orlice v Hradci Králové, tvoří jak pracovníci Povodí, tak dva zástupci Magistrátu Hradce Králové.

Primátor krajského města Zdeněk Fink zvolený za Hradecký demokratický klub říká, že radnice tak chce mít nad průběhem posuzování stromů aktuální přehled.

Přehrát

00:00 / 00:00

Povodí Labe dokončilo seznam pravidel pro posuzování stromů na břehu Orlice v Hradci Králové. Podrobnosti zjišťovala Lucie Valášková

„Protože to je na našem katastru, tak se chceme samozřejmě podílet na co nejmenším kácení, které eventuálně přichází v úvahu. Takže za město tam byla paní inženýrka Raková, která má na starosti městskou zeleň a z technických služeb pan Jeřábek, který je vlastně šéfem oddělení městské zeleně,“ vysvětluje.

Povodí Labe teď v srpnu dokončilo seznam pravidel, podle kterých budou odborníci stromy posuzovat. Parametry pro analýzu zhruba tří stovek stromů přibližuje Jana Burianová z Povodí Labe:

„Je potřeba prozkoumat a projít všechny stromy a zhodnotit jejich stav, vlastnosti a jejich nebezpečí jak pro povodňové hráze, tak samozřejmě i pro bezpečnost lidí.“

Odborníci se poprvé do terénu vydají začátkem září. „Skupina se sejde ještě do konce měsíce. Vlastní šetření bude probíhat v září a říjnu,“ dodává Burianová.

Skupina odborníků pak navrhne úpravy břehových porostů, které bude členit na bezodkladné, střednědobé a dlouhodobé. Ty pak Povodí Labe představí veřejnosti i Magistrátu města, který musí dát ke všem případným zásahům na stromech povolení.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme