Poslanci mají doladit dohodu o služebním zákonu, řeč o ní bude i na Hradě

Kompromisní podobu klíčové normy mají na ranní schůzce odsouhlasit ještě zástupci opozice. Zákon pak poslanci vrátí do takzvaného druhého čtení, aby do něj mohli zapracovat dohodnuté změny. Ani potom ale není jasné, jestli se ještě nebude měnit. Prezident Miloš Zeman má totiž vůči němu výhrady. I kvůli tomu si na Hrad zve šéfy Senátu a sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Tady se vlastně vytváří při zhruba 15 ministerstvech 30 budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát stotisícové platy,“ netají se s kritikou prezident Miloš Zeman na adresu takzvaných politických náměstků.

„No a tím pádem budou naprosto zbyteční,“ míní Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším jednání o služebním zákonu mluvila Lenka Jansová

To předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD by termín budižkničemu o politickém náměstkovi nepoužil.

Podle něj je mezi těmi současnými na ministerstvech řada odborníků. Šéf horní komory chce prezidenta přesvědčit o tom, že aktuální dohoda mezi koalicí a opozicí na služebním zákoně je přijatelný kompromis:

„Dokonce současný platný zákon, který tedy není účinný, vlastně obsahuje politické náměstky. Tak věřím, že pan prezident ještě bude informován, my s ním budeme ještě s předsedou Poslanecké sněmovny hovořit.“

Poslední verze celkové novely dosud neúčinného služebního zákona předpokládá, že většinu úkolů plánovaného generálního ředitelství státní služby převezme náměstek ministra vnitra, kterého bude jmenovat vláda na šest let. Státní tajemníky na ministerstvech by měl kabinet jmenovat na návrh ministrů na pětileté období. Systemizaci státní správy mají mít na starosti ministerstva vnitra a financí.
Pramen: ČTK

„Předpokládám, že i o této problematice ještě bude diskuse a přeji si, aby pan prezident ještě stanovisko změnil. Jinak poslední slovo stejně bude mít sněmovna,“ řekl Štěch.

Prezident uvažuje o vystoupení ve sněmovně

I proto prezident Zeman zvažuje, že při projednávání definitivní podoby zákona k poslancům promluví.

Změny žádali hlavně opoziční TOP 09 a Starostové a ODS. Koalice v pátek dokončila nové znění zákona a opozici ho poslala. Pravice předběžně souhlasila. Teď si ještě politici některé věci vyjasní. Třeba možnost otevřít výběrová řízení i pro bývalé policisty a vojáky z povolání.

Ke konečnému znění se sněmovna dostane zřejmě už v září, v říjnu by pak normu měl schválit i Senát.

Služební zákon nebo také zákon o státní službě je právní předpis, který upravuje právní poměry zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu jako službu včetně jejich odměňování.

Američtí zaměstnavatelé svým zaměstnancům poskytují méně dnů dovolené i méně dnů nemocenské, než tomu bylo | Foto: Fotobanka RGBStock

Jana Čermáková, Lenka Jansová, mkp, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme