Důchodci na Slovensku dostávají příspěvek na dovolenou. Zájem převyšuje nabídku

Slovenští důchodci, kteří plánují letní dovolenou, mohou využít státní dotaci. Na týdenní rekreaci ve vybraných hotelech nebo lázeňských zařízeních dostanou od státu 50 eur (v přepočtu asi 1400 korun). Poukazů je ročně až 10 tisíc, na všechny zájemce se ovšem nedostane – poptávka je vyšší než nabídka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh seniorů

Běh seniorů | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Na dotaci mají nárok pouze Slováci s trvalým pobytem na Slovensku a musí se jednat o nepracující důchodce.

Další podmínka je, že týdenní dovolenou musí trávit na Slovensku, a to ve vybraných, státem určených rekreačních zařízeních.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příspěvcích na dovolenou, které mohou získat slovenští důchodci, mluvil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

I tak je o pobyty velký zájem, pro důchodce totiž může být příspěvek výraznou podporou. „Cenově nejvýhodnější pobyt je v sumě 128 eur plná penze, v podzimních měsících v některých hotelech může klesnout až na 111 eur,“ uvedla mluvčí Konfederace odborových svazů Slovenské republiky Martina Nemethová.

Konfederace získala na pobyty pro důchodce 320 tisíc eur, za což může poskytnout příspěvek 6400 lidem, ti však mohou na dovolenou odjet nejen přes ni. Třeba slovenská Jednota důchodců dotované pobyty vykupuje a pak nabízí svým členům.

Bonus je, že si s sebou důchodci mohou vzít i vnoučata, která mají nárok na slevu. Děti do osmi let dokonce neplatí za pobyt vůbec nic.

Kromě toho mohou ušetřit i za cestování – už dva roky mohou důchodci na Slovensku cestovat zdarma vlakem.

Toho mimochodem mohou využít i Češi – důchodci, ale také žáci či studenti. Stačí, když si vyřídí kartičku na slevu na nejbližším vlakovém nádraží na Slovensku.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme