Místostarostu istanbulské čtvrti zastřelili na radnici, motiv není známý

Napětí v Turecku po pátečním pokusu o převrat neustává. V pondělí byl v budově istanbulské radnice zastřelen místostarosta městské části Sisli Cemil Candas. Informaci přinesla turecká televize NTV. Prozatím není známo, zda útok jakkoli souvisí s pátečními událostmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěší ulice Istiklal v centru Istanbulu

Pěší ulice Istiklal v centru Istanbulu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Neznámý útočník vtrhl v pondělí na istanbulskou radnici, kde v kancelářích tamních zastupitelů střelil místostarostu městské části Sisli Cemila Candase do hlavy.

Zahraniční média zprvu informovala, že byl převezen do nemocnice v kritickém stavu. Politik Müslüm Dogan z Lidově demokratické strany ale na svém twitteru potvrdil, že Candas napadení nepřežil. „Můj kolega přišel o život,“ napsal Dogan.

K útoku došlo krátce poté, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v návaznosti na páteční události vyzval k „vymýcení viru“ z institucí, které stojí proti němu. Zatím ale není známo, zdali puč s útokem na osobu istanbulského místostarosty souvisí.

Candas je členem opoziční Republikánské lidové strany, která sice stojí proti Erdoganovi, ale nezdařilou snahu o převrat odsoudila.

Při pokusu o puč přišlo v Turecku o život přes dvě stovky lidí. Zadrženo zatím bylo přes šest tisíc lidí a vydány zatykače až na tři tisíce soudců a prokurátorů. V celé zemi bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno osm tisíc policistů.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme