Turecko je spojenec NATO, ale jsou potřeba hluboké analýzy, říká exnáčelník generálního štábu

Po neúspěšném puči z konce minulého týdne pokračují v Turecku čistky v policejním sboru i v armádě. Mezi zatčenými se ocitl také velitel letecké základny Incirlik, kterou využívají Američané a další spojenci z NATO k úderům na Islámský stát. Podle někdejšího náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je zatím Turecko spojencem aliance, zároveň je však třeba udělat „hluboké analýzy“ toho, co se v Turecku děje, i toho, co se tam může dít v budoucnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Šedivý

Jiří Šedivý | Foto: Marián Vojtek

Zůstává Turecko i nadále spolehlivým partnerem pro NATO? Má druhou nejsilnější armádu v alianci…

Zatím ještě pořád Turecko je oním partnerem a spojencem Severoatlantické aliance. Je pravda, že je potřeba pozorně sledovat vývoj v Turecku s ohledem na to, co se tam odehrávalo v minulosti, co se děje dnes, a provést velmi hluboké analýzy současného stavu s predikcí do budoucnosti. A z toho potom pochopitelně budou vyplývat další kroky, které bude Severoatlantická aliance přijímat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dění v Turecku a o tom, jak se může projevit v NATO, mluvil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý

Na Západě jsou poměrně často slyšet výtky na adresu tureckého prezidenta Erdogana v tom smyslu, že jedná nedemokraticky a že za jeho vlády dochází k islamizaci země. Spekuluje se také o jeho postoji k džihádistům bojujícím v Sýrii. Je tedy Turecko aktivním spojencem v boj proti teroristům a zejména takzvanému Islámskému státu, nebo ne?

V minulosti pochybnosti určitě byly, to jste řekl sám. Turecko se chovalo velmi zvláštně. Na jednu stranu spojenci bombardovali uskupení Islámského státu, na druhou stranu Turecko se chovalo tak, že nejméně podporovalo bojovníky Islámského státu a zajišťovalo logistickou podporu.

To se ale změnilo po poměrně dost zdlouhavé, ale postupně poměrně dost významné kritice Turecka. Za to si ale Turecko vysloužilo v nedávné době údery islamistů na svém území. Takže dneska ta linie je mnohem jasnější a zřetelnější – Turecko je na naší straně proti Islámskému státu.

Doporučení necestovat do Ankary a Istanbulu pro české turisty dál platí

Číst článek

Při potlačování puče byla zavřená základna NATO Incirlik, která je využívána také jako největší úložiště jaderných zbraní NATO. Neexistuje nějaká hrozba pro bezpečnost Spojených států a zbytku světa? Jsou americké vodíkové bomby uložené v Incirliku dostatečně zabezpečené, nemůže je nikdo zneužít?

Myslím, že tohle je věc, která je pochopitelně pod velkým drobnohledem Spojených států amerických. Používání a manipulace je podřízená rozhodnutí Severoatlantické aliance. U těch asi 40 zbraní, které se tam uložily ve prospěch Turecka a Turecko je mohlo za určitých podmínek použít, věřím tomu, že jsou skutečně zabezpečeny.

Ale kdyby vývoj v Turecku skutečně směřoval k další islamizaci a k tomu, že Erdogan se bude chovat opravdu jako diktátor a že se řízení armády podřídí ne úplně sekulárním zásadám řízení státu a ozbrojených sil, potom by skutečně bylo poměrně velkým otazníkem, do jaké míry zaprvé Turecko bude tím validním spojencem a zadruhé, co s těmi uloženými jadernými zbraněmi. I když je potřeba skutečně zjistit, zda tam jsou, nebo nejsou – já myslím, že dneska taková přesná informace neexistuje – tak v takovém případě by musely být odsunuty.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme